Отидете към основна версия

4 603 35

Facebook: Премахнахме страници, свързани с Русия

  • русия-
  • страници-
  • facebook

Проведено е разследване, съврзано с Донбас

Снимка: БГНЕС/EPA

Корпорацията Facebook, която е собственик на едноименната социална мрежа, миналия месец изтри стотици страници и акаунти, за които се твърди, че са свързани с Руската федерация, САЩ, Иран и други държави, съобщи Федералната агенция за новини /ФАН/.

Според представители на компанията 46 страници, 91 акаунта, две групи и един акаунт в Instagram, за които се твърди, че са свързани с Русия, са били изтрити от Facebook. Те твърдят, че са били интегрирани в мрежа, която функционирала частично автоматизирано.

В нея имало материали на много езици, включително руски, английски, немски, испански, френски, унгарски, сръбски, грузински, индонезийски и фарси.

„Нашето разследване свързва тази дейност с лица в Русия, в Донбас в Украйна и с две медийни организации в Крим - NewsFront и SouthFront“, заявиха от корпорацията. Facebook обаче не предостави доказателства или обяснение как точно блокираните страници нарушават правилата на социалната мрежа.

Също през април бяха премахнати 7 мрежи, за които се твърди, че са свързани с Иран, САЩ, Грузия, Мавритания и Мианмар.

По-рано SouthFront: Analysis & Intelligence, международна медийна организация, ангажирана с независима оценка на военни конфликти и анализ на глобални и регионални събития, съобщи, че в допълнение към блокирането на Facebook са изтрити и каналите му в YouTube с почти 170 хиляди абонати. Наскоро стана известно, че грузинските неправителствени организации и фондацията „Отворено общество на Джордж Сорос“ стоят зад блокирането на страниците на NewsFront.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини