Отидете към основна версия

12 702 70

Гърция отговори дали ще влезе във война с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • стрелба-
  • граница-
  • война-
  • никос дендиас

Категорична е позицията на Атина, че това е "капан" от страна на Турция

Снимка: БГНЕС/ EPA

Атина не смята да влиза във военен конфликт и да отговори на провокации от страна на Анкара. Това е позицията на външния министър на Гърция Никос Дендиас след снощните случаи на стрелба от страна на турски граничари в област Еврос, предаде БНР.

Зачестиха случаите на стрелба от страна на турската охрана на река Марица, съобщиха властите в Атина. В деня на посещението на гръцкия министър на обществения ред Михалис Хрисохоидис в област Еврос инцидентите са два, като турските граничари са стреляли във въздуха.

По информация на германски медии, цитирани от гръцките издания, ден преди това е имало и стрелба срещу офицери от Фронтекс - европейската агенция по охрана на границите. Пострадали няма, но турската страна поддържа напрежението в граничната област, коментират военни специалисти в Гърция. В същото време министърът на външните работи Никос Дендиас коментира, че "Гърция няма да последва Анкара по пътя надолу".

Категорична е позицията на Атина, че това е "капан" от страна на Турция, но гръцките власти няма да поемат пътя на "военизиране на конфликта", смята гръцкият първи дипломат. Медиите в южната ни съседка съобщават за договор по наемане на дронове от Израел, които ще се използват за охрана на сухопътната и морска граница с Турция.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: