Отидете към основна версия

4 700 2

Силен трус разтърси Норвегия

  • земетресение-
  • норвегия-
  • трус

 

Земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер разтърси Северния ледовит океан, северозападно от Норвегия, предаде АФП.

Според норвежкия геофизичен институт Норсар земетресението е станало на стотина километра северозападно от норвежкото островче Ян Майен, на което се намира метеорологична станция.

"Това е силно земетресение", заяви сеизмологът Тормод Кваерна. Според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер и е станал към 13,43 ч по Гринуич. Той е бил последван от вторичен трус с магнитуд 5,3 седем минути по-късно.

"Мисля, че най-силното земетресение е зад гърба ни, въпреки че, разбира се, е много трудно да прогнозираме какво ще се случи", заяви Кваерна. Метеоролозите на остров Ян Майен съобщиха, цитирани от електронната версия на в. "Афтенпостен", че са причинени материални щети, но няма пострадали.

Това е най-силното земетресение, регистрирано някога в Норвегия. По-рано днес беше съобщено за земетресение в Исландия. Трусът с магнитуд 4,1 е бил усетен в Рейкявик. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: