Отидете към основна версия

14 146 66

Британци зоват: Разрушете египетските пирамиди

  • бристъл-
  • великобритания-
  • британци-
  • пирамиди-
  • египет-
  • робство-
  • протест-
  • кайро

Пирамидите били символ на робството

Снимка: Shutterstock

Египетските пирамиди са символ на робството и трябва да бъдат разрушени. Такъв апел са отправили участници в демонстрацията срещу расизма в британския град Бристъл, написа лондонският в. "Дейли мейл".

Според протестиращите комплексът, изграден в периода от ХХVI до ХХIII век преди новата ера в района на сегашната столица на африканската страна Кайро, е бил построен с принудителен труд и заради това той е трябвало да бъдат изтрит от лицето на Земята. Призивът е бил отправен по време на акцията, при която е била разрушена статуята на живелия през ХVII век търговец на роби Едуард Колстън. Паметникът на предприемача е бил издигнат, защото той е оставил голяма част от богатството си за облагородяването на пристанището в Югозападна Англия, предаде Новини.бг.

Според египетски изследователи на миналото гробниците на много фараони са били изградени от свободни хора. "До пирамидите има открити сравнително богати погребения. Това означава, че повечето от хората, които са участвали в строителните дейности, са били свободни. Те са получавали възнаграждения за своя труд. Робите след тяхната смърт са били оставяни без последен дом", това е казал археологът от Кайро Зави Хавас.

Твърдението за използването на робски труд при изграждането на пирамидите се е появило за пръв път в гръцки източници от V в.пр.н.е. Оттам то е било възприето от страна на много еврейски религиозни и светски дейци. Сред много юдеи е била разпространена легендата, че робският труд на евреите по време на строителството на пирамидите е станал повод за конфликта между Моисей и фараона и за Изхода от Египет. Предполагаемото преселване от Северна Африка в Близкия изток е било датирано около III-II в. пр.н.е.  

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: