Отидете към основна версия

1 770 3

Коронавирусът отлага глобалната данъчна реформа

  • оиср-
  • данъци-
  • данъчна реформа-
  • минимална ставка

ОИСР иска да разработи конкретни предложения, които да се прилагат в 137 страни

Планираната глобална данъчна реформа ще бъде отложена с три месеца заради коронавирусната пандемия. Това предаде немското издание на Reuters.  

В отговор на Федералното министерство на финансите в Германия към зеления политик Данял Баяц се казва, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще финализира окончателния си доклад през 2020-а. „Поради пандемията има тримесечно забавяне в графика. Следователно международното споразумение няма да бъде представено през юли, както беше планирано, а през октомври", се казва в писмото на финансовото министерство. 

ОИСР иска да разработи конкретни предложения, които да се прилагат в 137 страни. Споразумението би довело до повече бюджетни ресурси, би било по-справедливо и би могло да предотврати двойното данъчно облагане и да разреши търговски спорове. Също така, това би била най-голямата данъчна реформа за около 100 години. 

Напредък по казуса трябваше да се постигне на голяма конференция в Берлин, която по-рано беше планирана за началото на юли. Освен това, реформата цели да адаптира настоящите правила към ерата на цифровите технологии. По-конкретно, споразумението трябва да предотврати избягването на данъци от дигитални гиганти като Apple, Facebook, Google и Amazon. Съображенията на ОИСР имат два стълба - минимална глобална данъчна ставка и ново разпределение на данъчното облагане на цифрови услуги в различните страни.

Немското министерство на финансите подчерта, че международно координираният подход трябва да избягва по-нататъшни конфликти. Например, Франция и Обединеното кралство планират да въведат собствени цифрови данъци, които правителството на САЩ иска да предотврати, тъй като най-големите дигитални компании идват от Силициевата долина.
 

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини