Last news in Fakti

14 Юли, 2020 09:40 3 014 4

Google ще подкрепи предложението на ОИСР за глобален цифров данък

  • цифров данък-
  • данъчна реформа-
  • оиср-
  • google

Глобалните технологични компании продължават да се сблъскват с редица регулаторни пречки по целия свят

Google ще подкрепи предложението на ОИСР за глобален цифров данък - 1
Снимка: Shutterstock

Alphabet, компанията майка на Google, подкрепя многостранно решение за облагане на цифрови услуги, което се обсъжда от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), заяви изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай в интервю за Reuters. 

В преговорите за съществено пренаписване на глобалните данъчни правила, за да бъдат актуализирани и в крак с дигиталната ера, участват над 100 държави. За сега обаче те не дават резултати, особено след като бяха усложнени от коронавирусната пандемия. 

Съединените щати пък вече са започнали разследвания на цифрови данъци, които са приети или разглеждани от страни като Франция, Индия и Турция, заявявайки, че подобно облагане дискриминира американските технологични компании.

Пичай каза, че е важно да се разчита на моделите и рамките на ОИСР, които той нарича „правилния подход“.

„Това не е проблем, който отделна компания да реши. Бихме подкрепили предложението на ОИСР“, обясни той.

Държавите, които налагат данъци върху цифровите услуги, разглеждат това като начин за набиране на приходи от местните операции на големите технологични компании, за които казват, че печелят изключително много от местните пазари, като същевременно не дават своя справедлив принос към държавната хазна. 

Google и други компании са обезпокоени от неотдавнашното решение на Индия да наложи 2% дигитален данък. Той се прилага и върху генерираните в чужбина приходи от реклами, в случай че те са насочени към потребители в Индия.  

Освен това, глобалните технологични компании продължават да се сблъскват с редица регулаторни пречки по целия свят, тъй като правителствата налагат все повече контрол върху това как големите дигитални гиганти използват и обработват данните на потребителите. По това направление Пичай призовава за балансиран подход, който насърчава иновациите.

„Важно е да се намери балансът в защитата на личните данни, но и да се осигури свободен поток от продукти и услуги. Това е потенциалът на дигиталната икономика. Силата на интернет се изразява във факта, че той работи глобално“, допълни още изпълнителният директор на Alphabet.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрицата е документален филм

    13 0 Отговор
    Само да влезете у нета и ще ви облагат до дупка. Информацията е власт, а на Ганьо не му се отразяват добре западните глезотии, които гледа през екрана на компютри и телефони. Добре дошли в електронния концлагер.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чикибоец

    0 0 Отговор
    Айдеееееее и чикиите ще облагат с данъци!