Отидете към основна версия

6 255 98

Франция алармира: НАТО трябва да обсъди агресията на Турция

  • либия-
  • франция-
  • халифа хафтар-
  • турция-
  • нато-
  • агресия

Париж и Анкара подкрепят различни страни в либийския конфликт

Снимка: Shutterstock

Франция иска разговори със съюзниците от НАТО, на които да бъде обсъдена „все по-агресивната“ и „неприемлива“ роля на Турция в Либия. Това съобщи представител на френското президентство късно в понеделник, като по този начин разкри колко се е увеличило напрежението между Анкара и Париж, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на гръцкото издание "Катимерини".

Коментарите дойдоха, след като Турция, която подкрепя международно признатото правителство в Триполи, се укрепи силно в страната, помагайки за отблъскване на нападение над Триполи от Либийската национална армия (ЛНА) на източния командир Халифа Хафтар, който е подкрепен от Обединените арабски емирства, Египет и Русия. Париж е обвинен, че подкрепя политически Хафтар, като преди това му е предоставил военна помощ за борба с ислямистките бойци. Франция отрича да подкрепя Хафтар, но многократно е посочвала с пръст Турция, докато избягва да критикува съюзниците на Хафтар.

В изявление в понеделник френски президентски служител обвини Турция в нарушаване на ембаргото на ООН за внос на оръжие и повишаване на военноморското си присъствие край бреговете на Либия. „Тези смущения стават много проблематични и въпреки нашите усилия ситуацията става все по-сложна. Тази все по-агресивна политика не е приемлива“, заяви служителят. „Турция трябва да бъде партньор на НАТО, така че това не може да продължи“.

На въпроса какво има предвид Париж, чиновникът каза, че в следващите дни ще има преговори с Турция и други партньори от НАТО, за да се обсъди ситуацията. Министрите на отбраната на НАТО провеждат преговори по-късно тази седмица. Връзките между Турция и Франция вече са обтегнати по редица въпроси, вариращи от Сирия до проучването за нефт в Източното Средиземноморие. Турският президент Реджеп Ердоган по-рано този месец заяви, че подкрепата на Франция за Хафтар „наистина го е разстроила“.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: