Отидете към основна версия

4 897 7

Порошенко планира държавен преврат в Украйна

  • петро порошенко-
  • преврат

Според Киев бившият украински лидер ще се опита да изземе „няколко административни сгради, може би дори кабинета на президента“

Илюстративна снимка, БГНЕС

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко планира да извърши държавен преврат в Украйна в деня на независимостта на 24 август, заяви Илия Кива, депутат от Върховната Рада на Украйна от партията "Опозиционна платформа - за живота".

"Порошенко финансира националистически групи, подготвя ги за похода в Деня на независимостта, който трябва да се превърне в конфронтация с правителството и да завърши с държавен преврат", цитира телевизионния канал NewsOne.

Според Киев бившият украински лидер ще се опита да изземе „няколко административни сгради, може би дори кабинета на президента“, а също така ще поиска предсрочни избори и за президента, и за парламента.

Според него хора, които "имат желание и опит да свалят правителството", ще участват в преврата, докато украинските медии ще го отразяват като демократичен процес.

„Но тази история няма нищо общо с хората или идеята. Порошенко просто иска да мине безнаказано, да завземе властта и да продължи престъпния път към Украйна. В крайна сметка той разбира, че единственият начин да се измъкне от наказанието и да задържи откраднатите средства и активи е да организира преврат “, заключи депутатът от Радата.

По-рано Кива заяви, че Порошенко, заедно с националистите, подготвя "кървав" преврат в страната, който ще се отрази на президентстването на Володимир Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: