Отидете към основна версия

2 943 25

Кризата между Гърция и Турция може да не приключи скоро

  • гърция-
  • турция-
  • сондаж-
  • реджеп ердоган-
  • средиземно море-
  • кораби

10 военни кораба придружават сондажния плавателен съд на Турция

Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможността за трайна криза с Анкара се разглежда в Атина като много вероятна, ако дипломатическите инициативи за деескалиране на напрежението не дадат никакви резултати. Това пише вестник "Катимерини", цитиран от агенция "Фокус".

Съобщава се, че Атина се подготвя за всякакви събития, тъй като въпреки скорошната си реторика в полза на диалога, турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е изпращал сигнали, които предполагат, че турският сондажен кораб „Оруч Рейс“ ще се изтегли от морската зона, за която Гърция претендира, че е неин континентален шелф.

Според близки сътрудници на премиера Кириакос Мицотакис, „Оруч Рейс“ не провежда проучвателни дейности в гръцкия континентален шелф, независимо че е придружен от 10 турски военни кораба. Всъщност, добавят те, присъствието на кораба в района е по-скоро „декларация“ на претенциите на Ердоган. Този сценарий на трайно напрежение обаче може да се промени, тъй като Европейският съюз полага усилия за деескалация на ситуацията и се опитва в крайна сметка да събере Атина и Анкара на масата за преговори.

САЩ са на същия курс, както пролича от срещата, проведена във Виена в петък между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и гръцкия външен министър Никос Дендиас. Смята се, че участието на международни играчи е предизвикано и ускорено от риск от военен инцидент след сблъсък между гръцка и турска фрегата в сряда. Преди телеконференцията на Съвета по външни работи в петък Дендиас се срещна с австрийския си колега Александър Шаленберг във Виена за разговори, фокусирани върху развитието в Източното Средиземноморие. По-рано през деня Шаленберг заяви, че ЕС трябва да преоцени отношенията си с Турция в светлината на последните събития.

„Трябва да кажа, че Австрия е много загрижена за опасната и тревожна ситуация, която според нас може да ескалира“, заяви Шаленберг на съвместна пресконференция с Помпео. „Действията, предприети от някои държави в Източното Средиземноморие…, трябва да доведат до това, Европейския съюз да преоцени отношенията си с Турция“, каза той. Междувременно американският посланик в Гърция Джефри Пайет се срещна с гръцкия министър на отбраната Никос Панайотопулос и, както той написа в профила си в „Туитър“, „потвърди подкрепата на САЩ за Гърция като стълб на стабилността в Източното Средиземноморие и обсъди инициативи за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и за надграждане [на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната], като същевременно намаляваме регионалното напрежение“.

Гръцкото правителство очакваше силна турска реакция на подписването на споразумението с Египет за разграничаване на изключителните икономически зони между двете страни. Той обаче счете сделката с Египет за необходим риск, тъй като Атина се стреми да обезсили меморандума между Турция и Либия, който включва морски зони, върху които има претенции и Гърция. Нещо повече, споразумението с Кайро ще послужи като много силно дипломатическо оръжие в случай, че въпросът за морските зони бъде отнесен до Международния съд в Хага.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: