Отидете към основна версия

1 581 6

Тайван обвини Китай в кибератаки на правителствени агенции

  • тайван-
  • китай-
  • хакери-
  • кибератаки

Хакери са нападнали най-малко 10 правителствени агенции и около 6 000 имейл акаунта на правителствени служители

Тайван заяви, че хакерски групи, свързани с китайското правителство, са нападнали най-малко 10 правителствени агенции и около 6 000 имейл акаунта на правителствени служители, за да откраднат важни данни. Това предаде Reuters.

Демократичен Тайван призова своите граждани да бъдат нащрек за онова, което управляващите на острова наричат ​​"вездесъща инфилтрация" от Китай. То се простира от медийни кампании до кибератаки срещу острова, който Пекин счита за своя територия.

„Китайските хакерски групи отдавна проникват в правителствените агенции и техните доставчици на информационни услуги. Целта им е да се доберат до важни правителствени документи. Някои държавни данни може да са изтекли“, каза заместник-директорът на Тайванското  бюро за разследване на киберсигурността.

Атаките, които започнаха още през 2018-а, бяха насочени към най-малко 10 правителствени агенции и имейл акаунти на около 6000 служители. От Тайванското  бюро за разследване на киберсигурността съобщиха, че не са успели да идентифицират какви данни са били откраднати, тъй като хакерите са скрили следите си.

Китайското правителство пък рутинно отрича участието си в кибератаките и казва, че наказва тези, които го правят.

Новините за хакерски атаки идват в период на засилено напрежение между острова и Китай, тъй като Пекин засили военната си дейност в близост до Тайван.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини