Отидете към основна версия

16 111 116

Ердоган: Не хвърляйте Гърция пред сила като Турция!

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • гърция-
  • средиземно море

Държавният глава обясни, че продължаващите дейности на Анкара в Източно Средиземно море имат за цел да ѝ осигурят нейните права и интереси по силата на международното право

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Не хвърляйте Гърция пред една световна сила"(в. "Йени акит"), "Епохата на колониализма приключи" /"Йени шафак"/, "Търсим правата си в Егейско и Средиземно море" /"Йени сьоз"/ - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин, в чийто фокус е ново изказване на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент отправи остри критики "към Гърция, която, придърпвайки зад гърба си Франция и Германия, си играе с огъня, и към провокаторските държави от ЕС", отбелязва "Йени акит". Ердоган говори на церемония вчера по откриването на новата съдебна година.

"Колкото и да се обединяват вражеските фронтове, те няма да успеят да спрат възхода на Турция", заяви той. "Една държава, която не разчита на себе си, а в исторически план винаги е оцелявала, криейки се зад други, да се хвърля като стръв пред регионална и световна сила като Турция, вече започна да става комично", добави турският лидер, цитиран от БТА.

Ердоган обясни, че продължаващите дейности на Турция в Източно Средиземно море имат за цел да ѝ осигурят нейните права и интереси по силата на международното право.

"В същината на нашите действия в Източно Средиземно море и в Егейско море стои търсенето ни за права и справедливост. (Прави се) опит Турция да бъде приклещена до брега си заради остров с едва 10 кв.км площ, като се пренебрегва огромната площ на Турция от 780 хиляди кв.км", каза той, цитиран от "Хюриет".

Ердоган визира остров Кастелоризо, който е разположен на едва два километра от турското крайбрежие и на 580 км от континенталната част на Гърция. Атина смята, че този остров ѝ дава право да се сдобие с допълнителни 40 хиляди кв. морско пространство, но според тезата на Турция подобен малък остров има право само на териториални води, а не на континентален шелф.

Според Ердоган всички държави в региона имат право да се възползват от природните ресурси, а опитът незаконно да се сложи ръка на тях е "явен пример за съвременен колониализъм".

"Политически бензин в средиземноморския огън", пише в заглавие днес в. "Карар". Според изданието продължаващото шест седмици напрежение в региона на Източното Средиземноморие е достигнало връх с "кризисните стъпки" на Атина и Париж. Изданието твърди, че гръцкият премиер Кириакос Мицотакис преследва "политика на премерено напрежение" и се е вкопчил в средиземноморската карта, за да овладее вътрешната политика.

Френският президент Еманюел Макрон пък планирал да заздрави положението си в ЕС, поради което избутал дипломацията на заден план и продължавал да бие тъпаните на войната, пише "Карар".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: