Отидете към основна версия

5 429 49

Германия се обръща към НАТО след новината, че Навални е отровен с „Новичок”

  • германия-
  • нато-
  • ес-
  • алексей навални-
  • новичок-
  • санкции

Ще последва съвместен отговор от страна на НАТО и ЕС

Снимка: Shutterstock

Германия ще обсъди със своите партньори в НАТО и ЕС резултатите от анализа за състоянието на Алексей Навални. Партньорите ще изработят обща реакция и мерки.

Възможни са и съвместни санкции след откритието на германските експерти, че руският опозиционер Навални е бил отровен с нервен агент „Новичок”. Канцлерът Ангела Меркел е провела разговори с няколко министри от федералната република, включително с министъра на отбраната.

Германия се е обърнала и към Организацията за забрана на химическите оръжия. Руският посланик в Берлин вече е привикан за обяснения след новината, която бе съобщена от говорителя на германското правителство Щефен Зайберт. Той заяви (позовавайки се на данните от германска лаборатория), че без съмнение става въпрос за атака с нервен агент.

Алексей Навални изпадна в безсъзнание на 20 август по време на полет от Томск до Москва. Самолетът направи аварийно кацане в Омск и опозиционният политик бе настанен в местната болница. Дни по-късно той беше транспортиран в берлинската клиника „Шарите”. С нервнопаралитично вещество „Новичок” беше отровен и Сергей Скрипал във Великобритания преди две години. Кремъл отрича да има връзка с двата опита за убийство.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: