Отидете към основна версия

3 892 28

Погроми в Армения, след като бе подписан договор за мир с Азербайджан

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • русия-
  • война-
  • погроми-
  • протести-
  • ереван

Подписаха споразумение за пълното прекратяване на огъня и на всички военни действия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Арменският премиер Никол Пашинян заяви във Фейсбук, че инициаторите на погромите в Ереван тази нощ ще бъдат строго наказани, предаде ТАСС. "Част от участвалите в погромите в Ереван са били в Карабах, но по някаква причина са оставили позициите си и са избягали. Сред тях има и един генерал. Официално заявявам, че всички инициатори ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", заяви Пашинян, цитиран от БТА.

Руският президент Владимир Путин, премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха споразумение за пълното прекратяване на огъня и на всички военни действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт от 23:00 ч. българско време вчера. Руският президент заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции и че в региона ще бъдат разположени руски миротворци. Освен това Баку и Ереван ще разменят пленници и тела на загинали.

След оповестяването на информацията за подписаното споразумение жители на арменската столица Ереван се събраха на площада на Републиката, където се намира сградата на арменското правителство, за да изразят недоволството си. Част от протестиращите проникнаха в сградата на правителството. Протестиращи проникнаха и в сградата на арменския парламент. Председателят на парламента Арарат Мирзоян пострада по време на безредиците в столицата, съобщи Никол Пашинян.

Кремъл потвърди подписването на споразумение между лидерите на Русия, Азербайджан и Армения за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс, като се позова на руски агенции. Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян подписаха заявление за пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, заяви днес (09.11 б.р.) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Песков заяви, че предстои да бъдат оповестени детайлите на подписаното споразумение. "В най-скоро време изявление по въпроса ще направи и руският президент", изтъкна говорителят. Руският президент Владимир Путин заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции. Въоръжените сили на "Република Азербайджан и Република Армения ще се спрат на заетите от тях позиции, по протежение на линията на съприкосновението в Нагорни Карабах и по протежение на коридора, съединяващ Нагорни Карабах с Република Армения, ще бъдат разположен руски миротворчески контингент", заяви Путин във връзка със споразумението, подписано с Алиев и Пашинян.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини