Отидете към основна версия

2 255 44

Сенатът на САЩ прие военния бюджет със санкциите срещу руските газопроводи

  • сащ-
  • сенат-
  • военен бюджет

Тръмп разкритикува законопроекта за ограничения по въпроса за намаляването на броя на американските войски в чужбина

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сенатът на САЩ одобри проекта на американския военен бюджет за финансовата 2021 година (започва на 1 октомври), който предвижда санкции срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, както и отделно от това против Турция за покупката на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, предава ТАСС.

Камарата на представителите на Конгреса гласува в подкрепа на проекта на 8 декември. Американският президент Доналд Тръмп обеща да блокира документа, тъй като в него липсва клауза за отмяна на раздел 230 от Закона за комуникационна етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от съдебни дела за публикуване, премахване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.

В допълнение, ръководителят на Белия дом се противопоставя на предложения законопроект за задължително преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в САЩ (1861-1865), и освобождаването от всякаква друга символика на робовладелския Юг. Тръмп разкритикува законопроекта за ограничения по въпроса за намаляването на броя на американските войски в чужбина.

Сега обаче документът е спечелил две трети от гласовете в двете камари, което му позволява да преодолее президентското вето в бъдеще.

Повторно гласуване в Конгреса ще се проведе, след като Тръмп блокира документа. Законодателите вече обявиха готовността си да намалят коледната си почивка, за да направят това. Проектът на бюджет за отбрана с общ обем над 740 млрд. долара предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През 2020-та финансова година бюджетът беше 738 млрд. долара, а през 2019 г. - 716 млрд. долара. В текста се споменава и предоставянето на 250 млн. долара на Украйна (300 млн. долара година по-рано) „като част от инициативата за съдействие за сигурност, която ще отиде за подкрепа и помощ на украинските въоръжени сили“.

Проектът също така споменава необходимостта от въвеждане на хиперзвукови технологии в рамките на три години. Има клауза за Договора за откритото небе: Пентагонът и Държавният департамент трябва да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, която се предоставя на Вашингтон, преди да се оттеглят от споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини