Отидете към основна версия

1 300 8

ООН: 1,8 милиарда души зависят от здравни институции, в които няма чиста вода

  • оон-
  • вода

Според доклада 3,6 милиарда долара ще бъдат необходими, за да се осигурят основни нужди в здравеопазването до 2030 година

Снимка: БНР

Около 1,8 милиарда души по света зависят от здравни институции, които не разполагат с чиста вода, което поставя пациентите и персонала в риск от различни болести, като COVID-19, предупредиха днес агенции на ООН, цитирани от ДПА и БТА.

В доклад, основаващ се на данни от 165 държави, Световната здравна организация (СЗО) в Женева и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) в Ню Йорк изтъкнаха големите разлики в здравеопазването. Едно на четири здравни заведения няма достъп до чиста вода, едно на три не разполага с адекватни хигиенни услуги. Едно на десет здравни заведения не разполага с тоалетни.

Подобна инфраструктура "е от фундаментално значение за спирането на COVID-19", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Изпращането на здравни работници и хора, нуждаещи се от лечение, в заведения, които не разполагат с чиста вода, безопасни тоалетни и дори сапун, поставя живота им в риск", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Тези пропуски са особено големи в най-слабо развитите държави в света, които се намират предимно в Африка и Азия, отбелязва ДПА.

Според доклада 3,6 милиарда долара ще бъдат необходими, за да се осигурят основни нужди в здравеопазването до 2030 г.

Докато лидерите мислят за възстановяването на света след пандемията, по-добрата хигиена в здравеопазването не е просто избор, тя е абсолютна необходимост, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини