Отидете към основна версия

1 571 22

Тихановска: 32 хиляди граждани на Беларус са задържани от август

  • беларус-
  • александър лукашенко

Представителите на беларуската опозиция бяха поканени пред три комисии в Европарламента два дни преди да им бъде връчена тазгодишната награда "Сахаров"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

32 хиляди граждани на Беларус са задържани от изборите през август. Това каза пред Европейския парламент лидерът на опозицията Светлана Тихановска.

"Жителите на страната живеят под държавен терор от месеци", подчерта тя и даде следния пример:

“Преди два дни 87-годишната Елизавета Бурсова бе изправена пред съда затова, че е развяла на балкона си червено-белия флаг, символ на нашето протестно движение. Тя е оцеляла от Холокоста. През юли 1941-ва година, когато е била на 8, тя напуска родния си град Витебсг на един от влаковете за евакуация. 16 души от нейното семейство не оцеляват в гетото“.

Всяка седмица се задържат стотици политически затворници, каза Алес Беляцки и добави, че те се подлагат на всякакви мъчения, в т.ч. и съзнателно на зараза с коронавирус:

“Забелязваме, че тези мъчения, които се разрешават отгоре, това е очевидно, продължават и сега. Последните примери са заразяване с COVID, след като хората се натъпкват в килиите, в които има заразени. Тях не ги пускат, задържат ги заедно и в крайна сметка и останалите излизат болни оттам“.

Представителите на беларуската опозиция бяха поканени пред три комисии в Европарламента два дни преди да им бъде връчена тазгодишната награда "Сахаров".

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: