Отидете към основна версия

1 589 21

Косовската армия ще може да участва в мироопазващи мисии на САЩ

  • косово-
  • мисии-
  • армия-
  • нато-
  • сащ-
  • мироопазваща мисия

Посолството на САЩ в Прищина приветства този ход

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ден, след като парламентът на Косово единодушно гласува да позволи на Силите за сигурност на Косово (ССК) да си партнират с американската армия в бъдещи международни мироопазващи мисии, действащият президент на страната Вьоса Османи подписа указ, с който позволи изпращането на контингенти на ССК на мисии в чужбина, съобщава Gazeta Express, предаде агенция "Фокус".

Законодателите в Косово се събраха на извънредна сесия и гласуваха с огромно мнозинство искането на правителството за изпращане на новосформираната армия на страната в мироопазващи мисии, в които тя ще си партнира с Националната гвардия на Айова на американската армия.

Посолството на САЩ в Прищина приветства този ход. „Вчерашното единодушно гласуване на парламента позволява на косовските сили за сигурност да си партнират с армията на САЩ по бъдещи международни мироопазващи мисии - демонстрирайки, че Косово е готово да приеме своята споделена отговорност за глобалния мир и сигурност“, се посочва в изявление на дипломатическото представителство.

Силите за сигурност на Косово наброяват 3400 души и бяха превърнати в редовна армия преди две години след гласуване в парламента. Очаква се леко въоръжената армия на страната да разполага с 5000 военнослужещи и 3000 резервисти, натоварени със задачата да се справят с реагирането при кризи и операциите по гражданска защита, когато тя стане напълно оперативна армия за период от десет години.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини