Отидете към основна версия

3 925 34

Иран обогатява уран на нива, нужни за създаването на ядрено оръжие

  • иран-
  • уран-
  • ядрено оръжие-
  • техеран-
  • обогатяване на уран-
  • сащ

Това се случва на фона на напрежението със САЩ

Иран е произвел за един месец над 17 килограма уран, обогатен на 20 процента, съобщи днес иранската държавна телевизия, цитирана от AP. Агенцията отбелязва, че така Техеран приближава ядрената си програма до равнищата на обогатяване, необходими за производството на ядрено оръжие, предаде БТА.

Това се случва на фона на напрежението със САЩ. В излъчена на живо по телевизията реч при посещение във Фордо - обект, който е част от иранската ядрена програма, - председателят на парламента Мохамад Багер Галибаф заяви, че за по-малко от един месец учените са преминали границата от 17 килограма уран, обогатен на 20 процента. Обогатеният на 20 процента уран е на малка техническа стъпка разстояние от необходимите за производство на оръжие 90 процента. Западните страни разкритикуваха обогатителните дейности на Иран и го призоваха да спазва ядреното споразумение от 2015 г.

Техеран заяви, че ще произвежда годишно по 120 килограма уран, обогатен на 20 процента, което прави средно по 12 килограма на месец; това означава, че 17-те килограма за месец изпреварват този график. Необходими са около 250 килограма обогатен на 20 процента уран, за да бъде превърнат той в 25 килограма, обогатени на 90 процента - количеството, необходимо за ядрено оръжие.

Този развой доближава Иран до преминаването на границата между ядрените дейности за цивилни цели, като например обогатяването на гориво за ядрени реактори за производство на електроенергия, и работата по ядрени оръжия, каквато Техеран отдавна отрича някога да е извършвал. През 2018 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно извади САЩ от ядреното споразумение, по силата на което Иран се съгласи да ограничи обогатяването в замяна на отменяне на икономически санкции. След като обаче САЩ впоследствие затегнаха санкционния режим, Иран постепенно и публично се отказа от свои ангажименти по сделката. Новият американски президент Джо Байдън, който беше вицепрезидент при сключването на споразумението, заяви, че се надява да направи отново САЩ страна по сделката.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини