Отидете към основна версия

11 721 29

Макрон с ултиматум към Великобритания

  • великобритания-
  • франция-
  • ес-
  • брекзит-
  • политика

Островът да избере какви отношения иска да развива с Европейския съюз

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Великобритания трябва да се определи какви да са ѝ отношенията с Европейския Съюз (ЕС). „Каква политика иска да води Великобритания? Тя не може да бъде едновременно най-добрият съюзник на САЩ, най-добрият съюзник на Европейския съюз и новият Сингапур. (...) Следователно, тя трябва да избере модел“, каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от британския всекидневник "Гардиън".

„В случай, че Великобритания реши да води изцяло трансатлантическа политика, ще се стигне до моменти на значително изясняване, защото ще има различни правила. Следователно, ще има различни режими на достъп до пазарите. Ако тя реши да стане новият Сингапур (...) Не знам, не аз управлявам тази страна. Искам да имаме спокойни и конструктивни отношения, защото съм дълбоко убеден, че съдбите ни са свързани, че нашите интелектуалци са свързани, че споделяме общ светоглед въпреки различията си", каза Макрон.

"Вярвам в европейския суверенитет, вярвам в националните държави, но не вярвам в неонационализма", каза още френският лидер. Въпреки това британците, французите и останалите европейци съхраняват "общата си съдба, защото историята и географията не се променят. Следователно, аз въобще не мисля, че британците могат да имат различна съдба", заключи Макрон.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 56 гласа.

Свързани новини

  • Великобритания да направи избор

    Правителството на Великобритания трябва да определи каква външна политика ще поддържа. Това обяви френският държавен глава Еманюел Макрон, цитиран от ...
    01.02.2021
    2 539
    11
Новини по държави: