Отидете към основна версия

57 701 112

Аферата на годината. Български милиардер в центъра на събитията

  • влад тенев-
  • уолстрийт-
  • инвеститори

Влад Тенев трябва да отговаря на въпроси

Снимка: БГНЕС/EPA

Изпълнителният директор на компанията Robinhood Влад Тенев се очаква да бъде привикан за даване на показания пред парламентарната комисия на САЩ, съобщи Политико.

Основателят на компанията е от български произход. Определят го и за първия български милиардер.

Той вероятно ще даде показания за мащабната акция срещу Уолстрийт през миналата седмица. Тогава група инвеститори се обединиха, за да спасят компанията за игри GameStop.

Млади и малки инвеститори започнаха да изкупуват акции на компанията, въпреки прогнозите на големите инвеститори за понижаване на техните цени. Така акциите отчетоха голям скок и донесоха печалби на малките инвеститори, докато големите хеджфондове загубиха огромни суми.

Приложението на Robinhood тогава ограничи покупките на акциите на фирмата. Това доведе до обвинения, че така са били обслужени големите инвеститори, ограничавайки се действията на малките.

Тенев обясни, че решението не е взето под натиск на компании или инвеститори, а за да се защитят клиентите на компанията. Очаква се на осемнадесети февруари той да даде показания за евентуално корпоративно влияние над приложението.

Разглежда се и дейността на компаниите на Кен Грифин и как те са действали по време на предлагането на акции. Компанията на Тенев не е коментирала евентуалното изслушване.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 105 гласа.

Свързани новини