Отидете към основна версия

893 1

Египет все пак прие ислямистката конституция

  • египет-
  • конституция-
  • мохамед морси-
  • референдум
Снимки: ЕПА/БГНЕС

В Египет огласиха първите официални резултати от референдума за нова конституция, която се опира основно на принципите на шариата. Около 64% от участниците в преминалото на два етапа всенародно допитване са дали своя вот „за“ приемане на основния закон, съобщи Държавната телевизия на Египет, цитирана от агенциите „Ройтерс“ и „Интерфакс“. С тези данни е съгласна и опозицията в страната.

По предварителни изчисления във втори тур на референдума, проведен в събота, „за“ конституцията са гласували 71%, което прави общия резултат от двата тура 63,8% в полза на новия основен закон. Според ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“ пък за приемане на документа са се обявили 74% от избирателите.

Според представителите на основната опозиционна партия в Египет – Фронта за национално спасение, мнозинството наистина е дало своя вот „за“ приемането на конституцията. Те обаче подчертават, че ислямистите, които управляват страната, са имали контрол над избора, ето защо резултатът, по тяхно мнение, е бил „очакван“.

Проектът за нова конституция неотдавна предизвика ожесточени сблъсъци между президента Мохамед Морси и опозиционните сили, които твърдяха, че тя ще позволи на държавния глава да узурпира цялата власт и е предателство към египетската революция, чиято цел е широкото налагане и развитие на принципите на демокрацията.

Вторият тур на референдума вчера бе удължен с 4 часа и завърши в 23 ч. местно време, но е преминал спокойно благодарение на засилените мерки за безопасност. Последният взрив на насилие е регистриран в неговото навечерие – в петък, във втория по големина град в Египет – Александрия, където в резултат на сблъсъци между поддръжници на управляващите и опозицията пострадаха 62-ма души.

Според противниците на проекта, той ограничава гражданските права и свободи за сметка на религиозните и морални норми на исляма, като потърпевши от това са най-вече християните в страната и жените. Поддръжниците му пък смятат, че новата конституция ще сложи край на нестабилността от последните 2 години и ще доведе до ръст в икономиката.

В деня на референдума вицепрезидентът на страната Махмуд Меки обяви, че подава оставка, тъй като постът вицепрезидент в новия основен закон не е предвиден. Той поясни още, че политическата му дейност не е в съгласие с основната му професия на съдия. 

Окончателните резултати от референдума ще бъдат публикувани в рамките на три дни. Очаква се обаче това да стане още утре, на 24 декември.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини