Отидете към основна версия

6 143 60

От кого зависи изграждането на "Северен поток-2"

  • северен поток-2-
  • строителство-
  • антъни блинкън

Всичко е в ръцете на строителите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в излъчено днес интервю за Си Ен Ен, че в крайна сметка зависи от строителите на газопровода "Северен поток-2" дали той да бъде завършен въпреки противопоставянето на Вашингтон. На въпрос дали американското правителство може да направи нещо, за да спре газопровода от Русия до Германия, Блинкън отговори следното: "Е, в крайна сметка това зависи от тези, които се опитват да построят газопровода и да го завършат. Ние просто искахме да сме сигурни в правилното разбиране на нашата позиция, нашето противопоставяне на газопровода".

По темата за строителството на "Северен поток-2" американският държавен секретар, отбеляза още, че според САЩ идеята не е добра и е било важно въпросът да може да се обсъди пряко с близкия партньор Германия, както е именно е направил той. По думите му Конгресът е на същото мнение. Според (американското) законодателство ние наложихме санкции срещу компаниите, които участват в строителството и се опитват да завършат газопровода. Ясно заявихме, че ще продължим да го правим, подчерта Блинкън.

Отношенията между САЩ и Китай придобиват все по-конфронтационен характер, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю, излъчено днес по телевизия Си Ен Ен, предаде Ройтерс. "В отношенията ни с Китай все по-ясно се открояват елементи на конфронтация и конкуренция", изтъкна Блинкън пред Си Ен Ен.

Държавният секретар отбеляза, в същото време, че между двете страни има и области на сътрудничество.

Съединените щати разкритикуваха вчера въведените от Китай санкции срещу двама американски служители, занимаващи се с въпросите на религиозната свобода, и срещу канадски депутат, наложени във връзка със спора за политиката на Пекин по отношение на изповядващите исляма уйгури, както и на други малцинства. "В крайна сметка ние трябва да действаме спрямо Китай от позиция на силата", заяви държавният секретар. Той подчерта, че САЩ ще разчитат на подкрепата на своите партньори и съюзници.

Американското правителство също така скоро ще завърши анализа си на действията на Русия, които оценява като враждебни, добави Блинкън. "Навсякъде виждаме различни примери за руската агресия. (...) Президентът (на САЩ Джо Байдън) даде ясно да се разбере, че тези действия ще имат последствия. Завършваме анализа на извършените срещу нас кибератаки чрез компанията "Соларуиндс", намесата в изборите ни, използването на химическо оръжие в опита за убийството на Алексей Навални", заяви Блинкън.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.

Свързани новини