Отидете към основна версия

9 270 75

Бай - бай Бойко

  • бойко борисов-
  • икономист-
  • избори

Икономист за българските избори

Снимка: БГНЕС/EPA

Българският премиер Бойко Борисов се държи на пръсти за властта и ще продължи да го прави седмици наред, докато лидерите на партиите, влезли в парламента, разберат дали ще могат да сформират правителство, пише списание Икономист.

След изборите неговата партия продължава да е най-голямата в парламента. Огромното мнозинство от депутати от други партии обаче нямат нищо общо помежду си.

Заглавието на материала е ‘‘Бай - бай Бойко‘‘, като се посочва, че премиерът се е препънал на изборите. Посочва се, че той и преди е бил в трудни ситуации.

Изданието описва, че сам под снега, той е предложил всички да се обединят за експертно правителство, което той се предполага да контролира, макар и зад кулисите. Според експерта Димитър Бечев неговият образ на човек от народа и здравеняк се превърна в олицетворение на всички нередности в страната.

Припомня се, че при неговото управление икономиката на страната се е увеличила с една четвърт, но тя продължава да изостава икономически в ЕС. През миналото лято се проведоха протести на граждани, които се обявиха срещу корупцията и политическото влияние над правораздаването.

Три партии на протеста попаднаха в парламента, от които най-голяма е тази на Слави Трифонов, който е певец и шоумен. Експертът Марин Лесенски посочва, че той не е водил предизборна кампания, като така всеки е проектирал своите очаквания върху него.

Социолози смятат, че вероятно самият той е изненадан от високия си резултат. Реално сега трябва да поеме голяма обществена отговорност, като състави правителство до края на годината или отиде на извънредни избори.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.

Свързани новини