Last news in Fakti

9 Април, 2021 20:21 6 763 75

Българите, Слави и чалга-патриотизмът

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • бойко борисов

Защо го подцени българската публичност, защо се направихме на изненадани от политическия му успех?

Българите, Слави и чалга-патриотизмът - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти една трета от българите в чужбина гласуваха за Слави Трифонов. Защото музиката за тях е родина. Слави е разбрал, че във всеки патриотизъм има едно дълбоко усещане за загуба, желание за завръщане, пише Ивайло Дичев.

Към политологическата терминология у нас след „комунист“, „турчин“, „олигарх“ и „джендър“ тазгодишните избори прибавиха понятието „чалгар“. Ако искате да мразите някого, а той не се вписва в предните категории – имате още един повод за чисто естетическо гнусене.

Нямам намерение тук да обсъждам политическите идеи на г-н Трифонов: те ми се виждат твърде прости и ултимативни, за да успеят. Може би тъкмо това се харесва на нашите съграждани, изморени от колебания, уйдурми, обжалвания, мнозинства и съдебни абракадабри. Новата звезда на политическия хоризонт обещава решителност – безапелационна като песните и скечовете му. А дали освен решителност той има и съответните политически умения, ще разберем скоро.

Чалгата като феномен

Струва ми се обаче време да се замислим за феномена чалга, който вече три десетилетия гневи и останките от социалистическата интелигенция, и приватизаторите на „автентичния“ фолклор, и новите проевропейски интелектуалци.

Първите я обругават, защото идва с новата капиталистическа класа, която показно потребява ограбеното, кара бързи коли, купува силиконови красавици. За музейните националисти чалгата е чужда, защото съдържа балкански, турски и дори - о боже! - цигански мотиви и така ни връща към онези османски времена, когато музикалните културтрегери са циганите, които разнасят „чалгията“ из региона. А ние, както знаем, миналото си консумираме само в крайно дестилиран вид. За третите пък чалгата е простотия, която ни излага пред чужденците – трябва да слушаме, значи евроатлантически рок като нормална средна класа, не да се кефим на едни ориенталски неща.

Важна тук не е самата поп-фолк музика, която не е по-проста от споменатия рок, нито текстовете ѝ по-просташки от тези на американския рап. Подобни феномени другаде наричат „уърлд мюзик“ – местни етнически мотиви, адаптирани към поп-ритмиката. Ще чуете нашата чалга да звучи на балканските партита в Лондон и Берлин, където развеселени западноевропейци хапват кебапчета и хвърлят естетизирани гюбеци.

Обърнете се назад – има ли друга културна индустрия във времето на прехода, която без държавна помощ, без щатове, а и оплювана от всички големи медии да е успяла толкова много? Киното? Литературата? Сред нейните предприемачи е Митко Пайнера, който почва със съмнителни презаписи на дискове, за да стигне до транснационална телевизия, любима на нашите сънародници по света. Другият колос на тази нова култура – новият политик Слави Трифонов.

Чалгата е един вид градски фолклор, макар че песните имат автори, а изпълнителите – хонорари. Фолклор, защото освен музиката тя включва телесни поведения, стратегии за свалки, грубоват хумор, хвърляне на салфетки и тъй нататък. За разлика от музейния фолклор, охраняван от етнографи и фестивални журита, чалгата адаптира традиционните мотиви към живота в града или - към новата родина, където е запратен емигрантът. Такива условно можем да наречем македонските песни от преди век, които хем напомнят за загубения роден край, хем се пеят в градските кръчми под акомпанимент на модерни инструменти. Турбо-фолкът, прототип на чалгата и румънското манеле, тръгва през 1970-те, точно когато Тито решава да отвори границите, за да попълнят емигрантите хазната му. Нов взрив на тази музика бяха 1990-те, когато се разпадна Югославия и музиката едновременно разпалваше национализмите, но и тъгуваше за пораженията, които те нанасят.

За чалга-патриотизма

Разбираме ли сега защо почти една трета от нашите сънародници в чужбина гласуваха за Трифонов? Музиката за тях е родина. Едва ли следят какво точно става в България, какви закони има да се приемат и кой какво е откраднал, но емоцията на родното е неустоима. Във времето на италианското Рисорджименто подобна роля играе операта; хорът от „Набуко“ на еврейските роби, оплакващи прекрасната си, загубена родина, е подхванат от публиката, която с пеене прогонва австрийските офицери от залата; подемат го улиците, барикадите... Ще кажете Слави не е Верди. Не правя сравнение, просто опитвам да разбера емоцията, която успява да извика с „Облаче ле бяло“ в единствения си предизборен концерт. Разбрал е, че във всеки патриотизъм има едно такова дълбоко усещане за загуба, желание за завръщане – та дори у тези, които никъде не са заминавали.

Ще кажете – забравям простотиите на Трифонов. Фолклорната музика в нашия регион има две версии: бавна, тъжна и бърза, весела. Когато следва първата, чалгата не се различава много от социалистическата естрада; впрочем също така нежен и кахърен в този си вариант е и далеч по-бруталният югославски турбо-фолк. Г-н Трифонов е всъщност много емоционален - случва му се дори да плаче на сцената, което странно контрастира с фигурата, прическата, самостилизацията му. Помага на деца с увреждания, бори се за разни сънародници, дарява пари. За този тъжен образ работи и слухът, че сам е болен и публиката чувства, че е страшно усилие за него да излезе на сцената, да стои срещу прожекторите. Ореолът на лично нещастие вероятно го разграничава в очите на хората от новата чалга-класа на показното потребление.

Българската публика го подцени?

В бързата си версия нашият фолклор пуска пиперливи шеги, осмива попове, султани, моми и ергени. При Трифонов тези трансгресии на добрия вкус в скечовете стигат много далеч – едни превключват канала, има и други, които завеждат съдебни дела. Понякога наистина е в повече. Но ще сбъркаме ако пропуснем самоиронията в онова, което прави. Виждаме го в розово сако, изплезен, на токчета, пее под акомпанимента на оркестър с име „Ку-ку“. Тоталният майтап може да е насочен срещу политици, като в емблематичната песен на анти-Виденов протестите: „Пътнико свиден, пътнико офф“. В други случаи кикотът е на нивото на детински абсурдизъм: „Вчера в детската градина ток удари двама-трима“. Или вземете прочутото „Ферари с цвят червен“, интерпретирано от умници като възхвала на комунизма заради червения цвят. Иска да се обади на господ-бог, да уредят някои работи като бизнесмени, само ако му намери телефона. С една дума: г-н Трифонов съумя не просто да овладее чалга културата, но и да ѝ се подиграе, благодарение на което и се задържа толкова дълго на един небосклон, където звездите иначе падат доста бързо.

Защо го подцени българската публичност, защо се направихме на изненадани от политическия му успех? Вероятно защото никак не ни харесва преходът с новите му богаташи, с върволиците от емигранти и крадливите управници. Не ни харесва животът, в който се озовахме. Е да, ама той е такъв: кахър, майтапи, попържни, шемет. С една дума – чалга.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шутовете

    44 9 Отговор
    на мутрите станали патриоти, бля бля бля!
  • 2 Българин

    29 35 Отговор
    У нас в политиката са русофили,чалгаджии и мафиози заедно с руската мафия

    Коментиран от #67

  • 3 РЪМПЕЗИ

    41 26 Отговор
    ТУК НЯМА ЧАЛГА..АКО СЪМ НА НЕГОВОТО МЯСТО ЩЕ НАПРАВЯ КАБИНЕТ....И ЩЕ ГО ПЕКА БАРЦЕЛОНСКИ НА БАВЕН ОГЪН...

    Коментиран от #10

  • 4 железаров

    49 18 Отговор
    Прочетох само Слави и чалга,и ми се отщя да чета по нататък.
  • 5 Диверсант

    37 21 Отговор
    Аз лично дълбоко се съмнявам че българите в чужбина са гласували за ИМАТЪПНАРОД... Определено смятам че това е най манипулирания вот зад който стои една бивша пиарка, но времето ще покаже
  • 6 Гост

    31 22 Отговор
    Мислите ли, че Слави,ще си остави каруцата в калта! Трифонов ще разбърка мафията както се разбъркват топки за тото, да сме живи, ще видите

    Коментиран от #32, #48

  • 7 Чумата

    21 13 Отговор
    На времето Поли Пантев бе решил да го отстреля. Защо не го направи? Жалко!

    Коментиран от #15, #63

  • 8 ЛЕТ МИ БИЙ

    39 6 Отговор
    ЧАЛГАТА В СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ Е МАНТАЛИТЕТА НА МИСЛЕНЕ И ПОВЕДЕНИЕ,А НЕ „СТИЛ ”В МУЗИКАТА😂😂😂😂😂😂!!!!!!!
  • 9 Гласуващ

    29 12 Отговор
    Да гласуваш на инат и да си гледаш сеира.Много граждани си мислят че по лошо от това не може да стане.Сега сме принудени да гледаме кабеларката на Слави вместо БНТ.

    Коментиран от #16

  • 10 Диверсант

    34 13 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    кЪф кабинет бе рампи, Вие наистина се очертавате като най неграмотните. По зле сте от сиганите. Ония гласуват защото вземат нещо кеш, Вие гласувате за ИМАТЪПНАРОД защото идола ви може да си дере задника и да псува.. Направо го виждам до Грета Тумберг кандидат за Нобелова премия.

    Коментиран от #27, #37

  • 11 Статията е пълентъпизъм

    34 13 Отговор
    Хората в чужбина са отвратени от продажниците в бг. политика и гласуваха на майтап. Има хора които не са гласували от 20 г. но гласуваха срещу кратун. И какво може СЛАВУЦА освен да прави халтура. И как се вижда като Премиер.?

    Коментиран от #20, #33

  • 12 Оле оле

    20 2 Отговор
    Абе стига сте лъгали бре. От чужбина за Слави са гласували 30 000, даже и толкова нямаше, ами 29 хиляди и нещо,от общо 180 000 гласували! В България за Слави са гласували над 500 000!
  • 13 123

    13 18 Отговор
    Не пишете глупости само ,ми ако имате малко повече сиво вещество в главите си ,влезте в страницата на Слави и виште колко образовани хора и то дипломирани не в Бг ... където се купуват дипломите и тогава може да плюете....плюете Слави,плюете Божков, плюете всеки нов дори не започнал още .....а вие какви сте ,е БОКУ да ни прави на маймуни ! Все за нови лица лица се надяваме а ги нареждаме преди да са дори влезли в парламента !
  • 14 опорки

    13 6 Отговор
    стига с тази чалга де , имат и някои балади :)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 .,.,

    16 16 Отговор

    До коментар #9 от "Гласуващ":

    телевизора можем да го спрем ама от боко тиквата как да се отървем да го пратим в някоя шивашка фирма да крой все пак има опит с ножицата от толкова ленти прерязани
  • 17 Исус Христос

    11 12 Отговор
    Де факто,народа гласува за Доган,и сега Ердоган ще дирижира политиката на Бг.Славуца спечели малко гласове,останалите наля ДПС.За каква победа говорим?Днес се видя,чухте го с ушите си от башибозука!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Исус Христос

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "Статията е пълентъпизъм":

    Ами сега от тоя майтап,вие ще берете плодовете.

    Коментиран от #26, #30

  • 21 Исус Христос

    5 4 Отговор
    Триите,триите.БОк-луци
  • 22 Тоя

    20 7 Отговор
    другар пак се прави на умен чалгата се финансираше от мутрите а мутрите ги създадоха бекапето славуца е мутра личен приятел на Илия Павлов и други мутри включително и Бойко така че не капиталистите създадоха чалгата а комунягите
  • 23 50 години

    9 4 Отговор
    И ще се отървем от останките на ДС, от милеещите за бай Тошо, от комунистите, от мутро чалгарията, от червените капиталисти облечени във власт! Жалко, че няма да доживеем, но наследниците ни които могат с помощта на науката и човешкото развитие в новите технологии, интернет космос ще имат съвсем различни приоритети , от тези да си надуват джуки и ц... и да въртят кръшни кючеци!За това трябва да получат правилно възпитание.Историята е доказала, че никой не може да спре прогреса, дори войните!
  • 24 Всека нация има "черта"

    7 8 Отговор
    Българитте били работливи. Може но до 1944 г. Как да се опредили, "черта"-та сега? Има приказка: Бабо мравке, де така? Тичам Щурчо за храна, а ти де с таз гадулка? ... и т.н. Не сме Макета, та да сме от коляното на А.М. Казват от 691 г сме били до 1944 г. с упровници, та дрънкат. Ще се появи ли такъв и КОЙ?

    Коментиран от #25

  • 25 Този

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Всека нация има "черта"":

    По едно врещеше - ...Виденoff ... Ще му пеят и на него
  • 26 макито

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Исус Христос":

    щот до сега не ги брахме със селянина с джипката
  • 27 Гражданин

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Диверсант":

    Тъп ще викаш на поколението си.
    Един друг недомасленик ни управлява вече 12 години и се пробва да ни прави на тъпи.

    Коментиран от #42

  • 28 Защо не е изписан автора??

    9 12 Отговор
    Кои е казал че хората гласували за партията на Слави е гласувала за него заради музиката бил чалгар и наглеца автор се изказва от името на всички гласували за него че са били фенове и заради това са гласували но това не е вярно гласували са заради други качества които има неговата партия а исписаното е пропаганда против него

    Коментиран от #31

  • 29 TOTO

    5 12 Отговор
    ПО ДОБРЕ ЕДНО ФЕРАРИ С ЦВЯТ 4ЕРВЕН, ОТКОЛКОТО НАС 4ЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИНИ.

    Коментиран от #49

  • 30 Тупан

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Исус Христос":

    Скрий се ,цапаш глупости и името божие ще идеш в Ада
  • 31 .,.,

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Защо не е изписан автора??":

    тези не им е ясно че хората гласуват срещу оня с джипа ония псевдо патриоти дето му се продадоха оня с апчетата и оня плажния грабител
  • 32 Мафиозо

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Много си далеч от истината. Славчо отдавна, така сме го разбъркали, че в момента не знае къде се намира.

    Коментиран от #75

  • 33 Българин

    12 8 Отговор

    До коментар #11 от "Статията е пълентъпизъм":

    Не са гласували на майтап, а от простотия!!! Всички гурбетчии са алчни предатели на Майка България!

    Коментиран от #34

  • 34 макито

    7 7 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    да бе точно от прекрасния живот тука са избягали а горкия бойко ден и нощ плаче за тях да се върнат ама ти явно много добре го знаеш нали му държиш къпичките и му бършиш сълзите

    Коментиран от #35

  • 35 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #34 от "макито":

    Точно така! Избягали. И чакат някой друг да им оправи кочината и да се върнат наготово и уредено. И после да се оплакват колко тежко им е било. Сребролюбци продажни!

    Коментиран от #53

  • 36 Стоян Денчев

    4 2 Отговор
    от библиотекарския.
    Важно е кой брой гласовете.
  • 37 😁😁😁😁

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Диверсант":

    Виждате ли Ку-ку бенд а пред него Байдън или Меркел ....😁...нема го Клинтън със саксифона да влязат в джаза 😁
  • 38 Българин

    0 2 Отговор
    А бе, Денчев! В библиотекарския не ви ли учат на правопис?
  • 39 бай Даньо

    17 3 Отговор
    Случи се това което беше написано да се случи по спиралата надолу на "тоя народ" . Само се разби един упорит мит за "изтеклите мозъци на България" в чужбина. Не ми се обсъжда с Диков чалга това е дребнотемие. Чалгата дори има и добра стана отвърна простолюдието от сръбската и гръцка музика , което си беше проводник на чуждо влияние у нас по соца. От чалгата далеч по големия грях на Слави е че беше преди години съзнателно или от глупост основното оръдие на (руската) пропагандата против СДС което докара като резултат царя в България (слава богу че тоя се оказа прозападно ориентиран) , но от там се случи тоталното опростачване на цялата държава и от там я докарахме почти до самия край - Слави основна политическа сила. Честито! С 3 поредни мандата на Герб имах надежда че на България се разминава латиноамериканския политически сценарии , но уви. А той е такъв. Идва една нова партия за да изгони старата и оправи положението , но положението става по-зле. И това се повтаря на всеки избори и се получава само-сбъдващо се очакване. Всеки нови знаят че ще бъдат изгонени с камъни и бързат да се накрадат и така сбъдват очакванията че и те са корумпирани и наистина биват изгонени. Политик става мръсна дума и така в политиката влизат все по малко професионалисти и все по долни персонажи и се сполучва омагьосан кръг дори при добри намерения няма как да се случи нещо добро... За тоя сценарии помага сбърканата народосихология на българите - завистливи , проклети и прос

    Коментиран от #65

  • 40 бай Даньо

    17 1 Отговор
    За тоя сценарии помага сбърканата народосихология на българите - завистливи , проклети и прости, все недоволни все търсещи под вола теле , егалитарни простаци ни се водят ни карат ... Честито!
  • 41 БОКО ПАНДИЗ

    10 7 Отговор
    СЛАВИ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА , 99,95% от политиците НЕ СТАВАТ ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ , ПЛЮС ТОВА , ЧЕ СА КРАДЦИ И НЯМАТ И ГРАМ ОТ УМСТВЕНИЯ БАГАЖ НА СЛАВИ , АКО И ТОЙ ИЗЛЕЗЕ МОШЕНИК , ДОСТА ПО ЛЕСНО Е ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ОТ ДРУГИТЕ ДОКАЗАНИ ПОЛИТИЦИ - УРОДИ !
  • 42 Диверсант

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гражданин":

    Уважаеми Гражданино, двете лица изобщо неможе да бъдат сравнявани.
  • 43 Гост

    9 4 Отговор
    Тоя пък чалгар кво разбира от политика/държавност/икономика/туризъм/инвестиции/здравеопазване.....и т.н.!!!!
  • 44 гост

    11 2 Отговор
    Много хора гласуваха наказателно към политическата класа изобщо, и най-вече към управляващите. Истина е, че Китай, Сингапур, Дубай за 25 години от руини станаха най-развити територии, а ние сме си все накрая в ЕС. Да имаш високи цели е едно, а да ги постигнеш е друго. Дано наказателния вот да не стане наказателен за народа. Този филм многократно сме го гледали - наказателно избрахме Костов срещу Виденов и получихме разбойническа приватизация; Виденов избрахме наказателно срещу Ф. Димитров и получихме 16 фалирали банки, заплати по 3 долара, мутри на всеки ъгъл; наказателно доведохме Царя и получихме 800 дни лъжи и реституция на имотите му; наказателно Царя бе сменен с Бойко и .... те така. Няма как да не се разочароваме и от Слави. Въпросът е - Кога? Управлението на държавата е сложно нещо. Не е като на фирма, семейство или отбор - точно обратното е. Във фирмата идват хора, които искат да получат заплата с/у труда си, който е определил шефа. В държавата шефа трябва да накара хората, които не искат да работят, да плащат на шефа (данъци). Нещо - като да носиш и да си носен... Не знам как ще стане. Дано наказателния вот да не стане от "срещу политиците" на "срещу народа".
  • 45 Теодоро

    6 5 Отговор
    Прост народ, Чалга държава. Заслужаваме си съдбата. Факт Господ да пази България
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кикор

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Чакай ти чакай. И на него ще му намерят схемата. В политиката случайностите се коригират много бързо. Аз не се сещам за един политик в затвора един "олигарх" или "мафиот" да да влезли и да са си изкарали присъда дори и ми и минимална. А и властта е най-големият опиат не забравяйте
  • 49 Dodo

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "TOTO":

    Сентенцията говори много за вашата ценностна система :)
  • 50 Фърфър

    4 1 Отговор
    Хора които фърлят гюбеци на пайнер повръщаните обиждат Слави с чалгар.Боли ви мутри боли
  • 51 Доста примитивна статиика

    5 0 Отговор
    Изразяваща ограниченото мислене на автора й ,а също така и незнанието му на тема влияние на музиката върху човешката психика и тяло,както и днк.Автора или е невежа ,или умишлено не обръща внимание на гореспоменатите ефекти от музиката върху човека.Чалгата не е просто просташка музика,тя е пошлост кодираща в младите хора тип поведение,което в живота им има деструктивно влияние.Може би авторчето трябва да чете повече книжки като например "432 херца.
  • 52 Какво следва

    5 5 Отговор
    Добре, Борисов си тръгна. Политиката се разбърка като след торнадо. Но какво
    предстои ? Хубав-лош , Борисов държеше нещата в някакъв предвидим ред. Едва ли ще има управление, което да се харесва на всички.
    Не е зле управниците да се сменят отвреме - навреме, но задължително с хора по-умни, по-перспективни и по-гъвкави, с хора , които знаят какво правят и водят страната напред. А сега какво стана - нещо като рубриката "дават ме мамо по телевизията ". Най-противното е, че хора, които са с двойно гражданство, други, които градят кариера извън България, трети, които плащат данъците си в други държави и още няколко групи, в това число "горките " студенти в световни университети, издържани от "бедни" родители с доходи , придобити в "лошата" ни държава, та тези всички заедно ни тласнаха към още по - голям хаос.
    Но за неживеещите в България тези промени са само забавление и гордост, че влияят на политическия живот тук. Да му мислим ние, които предпочетохме да останем в България, с твърдата си увереност, че макар и бавно, но благодарение и на нас , родината ни върви напред.
  • 53 макито

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    как обикновенния човек оправя държавата ... с избор на управляващи ... та те също гласуват и избират ама нещо се дърпаха боко и коалиция с изборните секции в чужбина ! другия начин по който хората помагат е чрез данъците си а с парите който те пращат на роднините си тук нашите мизерни заплати нямат място за сравнение ! един българин работещ в чужбина допринася повече за държавата от десетина роми дето гласуват за боко по команда и лежат на гърба на другите
  • 54 ПСФ

    6 3 Отговор
    Всички политици, с изключение на Бойко и на Царя, страдат от остър недостиг на държавническо мислене и даже не знаят какво е това!
    Резултатите от тия избори, като че ли по ирония потвърдиха поговорката, "Дайте им на българите въже и те сами ще се обесят с него". Ние сме народ без старейшини и мъдреци, които да ни вразумяват, но с президент, воюващ с правителството, което работи за доброто на народа.

    Коментиран от #60

  • 55 Чалгата не е градски фолклор

    7 2 Отговор
    А музикална помия целяща да унищожи българския народ и неговите благородни ценности като морал и достойнство ,и ги замени с вулгаризъм и порнография. Слави е продукт на бтв,сиреч на тези,които владеят телевизиите ,а те са знаем кои.Господата с бакембардите и странните шапки.Ако някой си мисли,че такъв индивид като Славун ще оправи България,то се е объркал сериозно.България ще пропада още,докато не се появят благородни личности на чело.Слави е един ограничен простак,лично мнение. Не искам да го обиждам,но е смешно такъв човек да управлява дълговековна държава.Това е абсолютното падение в чист вид.
  • 56 ПСФ

    1 0 Отговор
    Какво не ти хареса?
  • 57 Вижте му

    4 1 Отговор
    Музиката на този клоун.България стана по-зле и от Украйна. Там поне управлява актьор от сериал с името "Президент".В Бг пошъл чалгар ще ходи по света да представя народът на Дулу.Падение...

  • 58 Шапки долу

    2 7 Отговор
    Слави е борец за демокрация и справедливост показал го е с постоянство през последните 25 години. Винаги е имал позиция по-всички обществени въпроси.На това се дължи успехът му. Това което направи да влезе в политиката е голяма саможертва от негова страна. Защото по този начин си разваля житейския комфорт, който сам си беше изградил. Сега ще бъде атакуван, заплашван обвиняван непрекъснато. Мислите ли че не си е давал сметка за това? Но въпреки всичко реши да се жертва за родината. Ето защо трябва да се отнасяме с уважение към личността му.
  • 59 жжжжжж

    2 2 Отговор
    отново глупости на дойчо с е се се ре .що така , а не онака? децата на тн демокрация-чалгата , станаха родители. е тези деца са на слави наследството. честито на сорос. ам христо маджото и кака не им харесва това ....
  • 60 .,.,

    5 3 Отговор

    До коментар #54 от "ПСФ":

    мдаа от доста време не сме имали такъв държавник любител на мебелите пълни с пари ... явно не схващате че дори някой просяк да се беше кандидатирал хората щяха да гласуват за него само и само да е някой различен от сегашните мутри ! давам пример с мен ... кигато герб се появиха за първи път гласувах за тях без колебание но после като ги видях що за стока са гласувах само с " за никого от изброените" и винаги ходя да гласувам а сега дадох шанс на слави като се колебаех за демократична българия а дали съм направил правилния избир само времето ще покаже !

    Коментиран от #69

  • 61 Стой си там

    3 1 Отговор
    Аре още един, хванал се за западен шлифер, взел да ни учи кое как е.

    А ти за кой гласува, бе, Ивайло Дичев? За умрелото сдс, дето по поръчка отвън го лепнаха за герб?

    Ако искаш да си полезен с нещо, пиши как Германия ще внася Спутник V, а тук само се оправдават с решения от Бр ЮКСЕЛ.
  • 62 АЛИ БЕГОВ

    6 1 Отговор
    ИЗБОРА НА СЛАВИ НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГОВИТЕ ИЗЯВИ В МУЗИКАТА ... НАРОЧНО ПРАВИТЕ ПРОПАГАНДА ЗА ДА МУ ВРЕДИТЕ ГЕРБЕРАСТИ ГАДНИ !
  • 63 Суека

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чумата":

    Ми хОди го питай бе...
  • 64 rule

    4 4 Отговор
    Славчо не просто пее фалшиво! Той, не може да пее! Така ще е и в политиката!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 факт

    3 0 Отговор
    оня от банкя каква музика слуша и на какъв език говори!?
  • 67 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    управлявани от сащ!
  • 68 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 2 Отговор
    Дойче веле поне да бяхте прочери биографията на Слави Трифонов, преди да го квалифицирате като ЧАЛГАР. Слави Трифонов завършва Музикалната гимназия с виола, а по-късно и Българска държавна консерватория. ДАЛИ КОНСЕРВАТОРИЯТА В БЪЛГОРИЯ ОБУЧАВА ЧАЛГАРИ? Я ПОПИГАЙТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА СЛАВИ И НА СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ И МУЗИКАНТИ. Но съм убеден, че в милиционеро-пожарникарското училище на сегашния ни примиер надали са слушали нещо по-различно от сръбско и чалга. Само искам да попитам да не би политическите програми на досега управлявалите ГЕРБ, ДПС, БСП да са били по-подробни или пък по-добри от сегашната политическата програма на "Има такъв народ". Случайно написалия горното статия. Дали знае, че сегашния ни вече 10 години управляващ пример също слуша ЧАЛГА, чухме я в репортажите от джипката. А не слуша класическа музика, опера, Бетовен, Бах, Моцарт, Вивалди, Шостакович ... Сегашният ни пример, защо в изминалите 10 години никой не го критикева за това, че е ЧАЛГАР. На никой не му прави впечатление, че 25%-30% български чалгари грасуват за посредствения пожарникаро-мутро-милиционер Бай Бойко Балкански. Но им избождат очите, че 18% гласуват за изпълнителя, който се сруша в джипката на 10 години управляващия ни диктатор.
  • 69 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от ".,.,":

    В интерес на истината първото правителство Борисов 1 с финансов министър Симеон Дянков и енергиен Трайчо Трайков. Когато Бойко пожарникаря слушаше, по-умни от него хора как да управлява. Беше що годе нормално правителство, на което му се наложи да управлява с тежко наследство на Тройната коалиция и в разгара на бушуваща световта финансоваъи икономическа криза от 2008-2009 г.. Но след като Бойко пожарникаря се отърва от Симеон Дянков, Трайчо Трайков и после от Христо Иванов при кабинета Борисов 2. Направи най-разбойническия, най-некадърен и най-диктатарски кабинет Борисов 3 в последните 20 години.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    3 0 Отговор
    От край време сте Маниполатори!!! Кръстница сте на ГЕРБ, и носите и вие вина за това Мутренско правителство което счупи Държавата, Двете ви Фондации и широко затворените очи на Меркел!!! Ясни сте на всички, кои сте и какво правите!!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 7654321

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ще стане МП на Нубия, харесван е още от 90-те и вече има оферта за гражданство. Да вземе и президента за доброто на страната ни.
  • 74 99999

    1 1 Отговор
    Чалгата е музикално показване на начин на живот тип "ден за ден", "хакуна матата“, катински и т.н. Да опитаме, може това да ни е най-подходящият начин на живот. Да пожелаем успех на новата ни родина, Чалгарска Република България с нов химн- "хакуна матата“.
  • 75 ЛАУРА КЙОВЕШИ

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мафиозо":

    ВИЕ ГЛЕДАИЙТЕ КАК СКОРО ЩЕ СЕ ПОБЪРКАТЕ , ЦЯЛАТА МАФИЯ ЗАЕДНО С БОРИСОВ И ГЕШЕВ , СКОРО !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️!!!.