Отидете към основна версия

7 902 17

Изнасилих те, омъжи се за мен

  • изнасилване-
  • насилник-
  • оон-
  • права на жените-
  • закони

Как според доклад на ООН в 20 държави насилниците избягват наказанието

Снимка: БГНЕС

В 20 държави все още се позволява на изнасилвачите да се женят за своите жертви, за да избегнат осъждане. Това сочи годишният доклад на ООН за състоянието на световното население, съобщава „Гардиън“.

Русия, Тайланд и Венецуела са сред страните, които позволяват на насилниците да се оженят за жените и момичетата, които са нападнали.

Д-р Наталия Канем, изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението, който публикува доклада в сряда, заяви, че подобни закони са „начин за подчиняване на жените“ и „дълбоко погрешни“.

„Не бива практики, които отричат правата на човека, да бъдат защитавани от правосъдието. Закони като „Омъжи се за насилника си“ прехвърлят тежестта на вината върху жертвата и се опитват да оправдаят престъпна ситуация“, сподели Канем.

„Всички би трябвало да сме възмутени от факта, че повече от половината жени нямат право да взимат сами решения дали е уместно да водят сексуална връзка, да използват методи на контрацепция и да потърсят здравна помощ“, добави тя. „Стотици милиони момичета и жени са осъдени да не притежават собствените си тела и животът им е управляван от друг.“

Според Дима Дабус от неправителствената организация „Екуалити Нау“ въпросните закони отразяват култура, „която не смята, че жените не трябва да имат власт над телата си и че те са собственост на семейството“.

Дабус добавя, че е трудно да се променят тези закони, но не и невъзможно, като дава за пример подобно законодателство в Мароко, което е отменено след като млада жена се самоуби, за да избегне сватбата с изнасилвача.

Докато в Палестина, Йордания, Ливан и Тунис отменят този закон, в Кувейт все още е законно насилника да се ожени за жертвата си с разрешението на нейния настойник. В Русия, ако извършителят е пълнолетен и е изнасилил непълнолетно лице под 16 години, бива освободен от наказание, ако се ожени за жертвата.

В Мали, Нигер и Сенегал ситуацията е особено мъчителна – по малко от 10% от жените могат да взимат решения за своето собствено тяло.

В повече от 30 държави ограничават придвижването на жени извън дома им, докато децата с увреждания са почти три пъти по-застрашени да бъдат подложени на сексуално насилие.

Образованието е от ключово значение за подобряване на човешката автономия, се съобщава в доклада. Докато законите не се променят, трябва да се достигне до баланс на социалните норми между половете.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини