Отидете към основна версия

12 533 13

Магистрати с пенсии, надхвърлящи техните заплати

  • румъния-
  • пенсии-
  • заплати

Румъния планира законови промени

Снимка: БГНЕС/EPA

Пенсията няма как да надвишава заплатата в една държава, работеща на здрави принципи. Това заяви румънският министър на труда Ралука Туркан, цитиран от Romania Insider.

Коментарът идва след медиен репортаж. Издание разкри, че магистрати в страната, получават повече средства от пенсии, от колкото са получавали от заплати, докато са работели.

Техните пенсии не се изчисляват въз основа на направени вноски, а като процент от последната брутна заплата. Дава се пример с наскоро пенсионирал се магистрат.

Последната му брутна заплата е била над седемнадесет хиляди и двеста леи. На следващият месец е получил пенсия, която след приспаднат данък, възлиза на двадесет и една хиляди леи.

Магистратът съди пенсионната каса, защото смята, че служебната пенсия трябва да включи и други признати със съдебни решения права, повишавайки се допълнително. Това може допълнително да я повиши.

Правителството обсъжда закони, които трябва да преустановят подобни разлики в пенсиите, които за магистратите са съществено по високи от тези за останалите граждани. Експерти поздравиха магистратите, които обявиха, че са отворени за обсъждане.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини

  • Румъния вижда светлина в тунела

    Новите ограничителни мерки дават резултат. Светлина в края на тунела: третата вълна може да е последната с ограничения, ако ваксинациите "надвият ...
    05.04.2021
    3 335
    6
  • Транспортна стачка в Букурещ

    Голяма транспортна стачка се провежда в Румъния, съобщи Румъния либера. Протестът е на служителите в метрото в Букурещ. Кметът на града призова за ...
    26.03.2021
    2 959
    3
Новини по държави: