Отидете към основна версия

6 833 78

Северна Македония обвини България, че политизира историята

  • северна македония-
  • българия-
  • история-
  • политика-
  • комисия-
  • гоце делчев-
  • драги георгиев-
  • скопие

София политизира преговорите и това се превръща в сериозна пречка

Снимка: Shutterstock

Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия с България Драги Георгиев заяви, че на последните три срещи не е видял желание за напредък от колегите си от София, а неговият колега Петър Тодоров заяви, че България политизира преговорите и това се превръща в сериозна пречка за функционирането на комисията и постигането на резултати, пише скопското електронно издание „МКД“, цитирано от агенция "Фокус".

Георгиев заяви пред телевизия „Сител“, че през двата дни на 13-ата среща на историците отново не е постигнат никакъв резултат. Единствената обсъждана тема са били македонските учебници за 7 клас, а за Гоце Делчев не са проведени дискусии по искане на българския екип. По неговите думи, двете страни са останали на позициите си и главната причина да няма резултати са различните виждания за средновековието, както и големите различия в подхода за преодоляване на този вид спорове.

„Изобщо не обсъждахме темата за Гоце Делчев. Трябва да кажа, че през последните три срещи не виждаме желание за напредък в нашите български колеги. Вчера на предпоследната сесия казахме, че е ред да бъде обсъден Гоце Делчев, но българските колеги отказаха. Казаха ни да продължим с учебниците. Мисля, че отношението към работата на българските колеги през последните три срещи се дължи на ситуацията в България, предизборната кампания. Очевидно липсата на политическо ръководство е причината българските колеги да нямат желание да постигнем нещо повече в работата“, заяви Георгиев. На въпрос дали смята, че след избора на правителството българските му колеги могат да получат различни инструкции за по-нататъшното провеждане на този преговорен процес, Георгиев отговори, че не очаква промяна в позицията на София, но смята, че ако Комисията бъде оставена да работи отделно от двустранните политически отношения, ще е възможно да се постигне по-бързо решение.

Що се касае до предложението на Австрия за международно посредничество в спора между София и Скопие и предложението на евродепутата Андреас Шидер за включване на трима външни историци в работата на Комисията, ръководителят на македонския екип заяви, че това би било от полза за нейната работа. „Македонската страна направи такова предложение на първата среща и, за съжаление, трябва да кажа, че българските колеги го отхвърлиха. Предложихме да включим двама експерти, които са запознати с проблемите на Балканите, но в същото време имат опит в преодоляването на подобни символични политико-исторически спорове между определени нации и държави. Това бе категорично отхвърлено от българската страна, която смята, че тези колеги няма да познават достатъчно добре проблемите ни и че това е наш двустранен проблем, и оттогава този въпрос изобщо не е повдиган. Въпреки това аз лично смятам, че такова посредничество, такива неутрални външни лица, бих казал, които дори не са емоционално ангажирани с този проблем, могат да бъдат от полза за Комисията“, обясни Георгиев.

Той отбеляза още, че въпросът за Григор Пърличев остава отворен и че е останал изненадан от предложението на българския екип за отваряне на въпроса за Братя Миладинови, защото тази година се навършват 160 години от публикуването на сборника им с български песни. „Без никакво съобщение, без да бъдем консултирани, те го свързаха със 160-годишнината от издаването на Сборника. Разбира се, ние подкрепяме съвместното честване на юбилея от Сборника на Братя Миладинови, като един от елементите, които могат да помогнат за постигане на добросъседство, но ние считаме това изненадващо поставяне на масата на теми, които не сме обсъждали преди, докато същевременно имаме три отворени теми - учебниците, Гоце Делчев и Григор Пърличев, за контрапродуктивно в момента за работата на Комисията. И разбира се, не приехме да обсъждаме Братя Миладинови на вчерашната сесия, защото смятаме, че другите теми трябва да бъдат затворени. Считам това за опит на моите български колеги да забавят работата на Комисията, докато този политически вакуум в България бъде преодолян“, каза Драги Георгиев, председател на македонския екип в съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси.

Още един член на македонския екип – Петър Тодоров – коментира проведената 13-та среща на Комисията. Според него преговорите между София и Скопие трябва да бъдат деполитизирани. Той заяви пред „ТВ 24“, че официална София продължава да осъществява силен политически натиск. „Със съжаление мога да кажа, че по отношение на българската страна политиката поставя сериозни пречки пред работата на Комисията. Политиката не трябва да създава пречки, а да създава условия за изграждане на добри отношения. Този път трябва да кажа, че такъв подход за постоянно обвиняване на другата страна не може да бъде продуктивен. Мога да констатирам със съжаление, че виждам тези постоянни обвинения като пречка за по-нататъшното функциониране на комисията и това тя да даде резултати“, заяви Тодоров.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: