Отидете към основна версия

2 264 34

Румъния обяви за персона нон грата руски военен аташе

  • румъния-
  • русия-
  • руски дипломат-
  • персона нон грата-
  • външно министерство

Румънското министерство не е посочило подробности за действията си

Снимка : Shutterstock

Румъния обяви, че гони заместник-аташето по въпросите на отбраната в посолството на Москва в Букурещ заради дейности, несъвместими с дипломатическия му статут, съобщи външното министерство в страната, предаде „Дневник“.

Руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин е бил призован по заповед на министър Богдан Ауреску за разговор в дипломатическото ведомство, където е информиран за решението на румънските власти.

Министерството не посочва подробности за причините да поиска руския дипломат да напусне страната. Според Букурещ дейностите и действията на руския военен аташе противоречат на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.

Този ход се обявява в момент, когато множество държави в Източна Европа откликват на чешкия призив да бъдат обявени служители на съответните руски мисии за персона нон грата в знак на солидарност с Прага насред напрежението с Москва.

Чехия изгони 18 руски дипломати преди почти седмица и половина заради взрив от 2014 г. в склад за боеприпаси, за който според Прага има неопровержими доказателства за участие на руските служби. Русия отвърна с експулсиране на 20 дипломати; след това Чехия заплаши, че почти ще опразни посолството на Москва и обяви нова вълна изгонвания, но по-късно смекчи тона. Междувременно президентът Милош Земан, който е на открито проруски позиции, се усъмни в обясненията на правителството за инцидента.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: