Отидете към основна версия

5 521 102

Война срещу съветските паметници в Европа

  • ссср-
  • втората световна война-
  • паметник-
  • червена армия

Кремъл обяви, че ще въвежда санкции и наказателна отговорност за държавите, които демонтират паметниците си във възхвала на съветски герои или на армията на СССР

Снимка: БГНЕС

Не е лека съдбата на паметниците на съветските войски в Европа. Традиционно оценките за историческите събития и монументите в тяхна чест варират от клеймото “символ на окупация” до сърдечна благодарност за освобождението от фашизма.

В Европа има над 4000 мемориала, посветени на историческата битка на съветската армия срещу фашизма. В тях са погребани над 2,5 млн. съветски воини, участвали в разгрома на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60.

Подобни мемориали могат да се видят още в Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, България и дори в САЩ.

От 30 г. периодично се подхваща и темата за бъдещето на най-големия паметник в центъра на София - този на Съветската армия. Построен през 1954 г., той многократно осъмва с обидни надписи, маски на скулптурите, дори изрисуван като герои от американски комикси.

Само преди 3 дни дойде последният призив да бъде демонтиран, а още преди година общински съветници от “Демократична България” внесоха и доклад за това в общината. А опитът от предишни полемики показва, че дискусията “за” и “против” Паметника на Съветската армия в центъра на столицата никога не стига до финал.

Как обаче обществата в други европейски държави приемат на своя територия “съветските войници”?

Съветският военен мемориал във Виена, по-известен като Паметник на героите от Червената армия, се намира на Шварценбергплац, близо до идеалния център на австрийската столица. Полукръглата колонада от бял мрамор, частично ограждаща 12-метрова фигура на войник от Червената армия, е открит през 1945 г. в памет на 17 000 съветски войници, убити по време на Виенската офанзива през Втората световна война. Боецът на скулптурата в центъра е със златен шлем и държи съветското знаме.

Все по-чести стават вандалските атаки срещу монумента през последните години. През април 2012-а част от паметника бе полята с червена боя. През май 2014 г. бе покрит с цветовете на украинския флаг заради руската военна интервенция в Украйна. През февруари 2015 г. червена боя бе излята върху изписаните думи на Сталин, с които той поздравява съветските сили за победата им във Виенската офанзива през 1945 г., когато градът е превзет.

През януари 2017 г. паметникът бе атакуван пак с червена боя върху надпис на централната колона.

Паметникът на съветските танкисти в Прага, известен като Розовия танк, е поставен през 1945 г. на площад “Кински” - твърде оживено място в чехословашката по това време столица, за да символизира освобождаването на страната от Червената армия. За мнозина чехи и словаци този танк впоследствие става символ на нашествието на войските на Варшавския договор, които през август 1968 г. сразяват Пражката пролет.

В продължение на десетилетия танкът стоеше на 5-метровия си постамент, насочил заплашително дулото си към трамвайната спирка наблизо. През април 1991 г. чешкият художник Давид Черни заедно с приятели го боядиса с розова боя. После статутът на национален паметник на културата е свален, а монументът демонтиран и откаран във военен музей на 20 км от Прага. От 2002 г. на мястото му има фонтан.

През юни 2011 г. Розовия танк временно се завърна в Прага като част от честването на 20-годишнината от изтеглянето на съветските окупационни сили.

През 2020 г. друг паметник в Прага - статуята на съветския маршал Иван Конев, бе демонтиран. През ноември 2017 г. неизвестни го боядисаха в розово и изписаха “1956, 1961, 1968, 2017” - датите на потушаването на унгарското въстание, строежа на Берлинската стена, Пражката пролет и 120-годишнината от рождението на Конев. Малко след демонтажа Русия повдигна наказателно дело срещу действията на общинските власти в Прага, които са “цинични и нарушават поети от Чехия ангажименти”. Германия съхранява едни от най-внушителните паметници, посветени на съветската победа. През 2019 г. правителството отдели над 9 млн. евро за обновяване на мемориалните комплекси на съветските войници в Берлин - в Трептов парк и в Тиргартен. И в Германия от десетилетия си задават въпроса трябва ли да има паметници на съветската армия в Берлин. На 300 метра от Райхстага и от Бранденбургската врата от десетилетия се издига 20-метров паметник. Гранитни стъпала, заобиколени от два танка Т-34 и две тежки гаубици, водят към аркообразна колонада. В средата на пиедестал се възправя 6-метров съветски войник с надянат щик на пушката.

“Съветски танкове като символ на отречена политика на сила нямат място в Берлин! Те трябва да се премахнат от мемориала на Съветската армия край Бранденбургската врата!” Този призив през 2014 г. отправят в. “Билд” и “Берлинер цайтунг”.

Естония най-известен съветски паметник е този на освободителите на Талин, прочут като Бронзовия войник. Мемориалът е открит през 1947 г. в центъра на града. За много естонци той е символ на съветска окупация и репресии. Заради политически спорове през 2007 г. правителството решава да отстрани статуята. Обявяването на плана довежда до най-големите масови протести и гражданско неподчинение, които Естония познава.

Ключов за градския пейзаж в унгарската столица Будапеща е издигнатият на Площада на свободата паметник в чест на 80 000 войници от Червената армия, загинали по време на освобождението на унгарската столица от нацистите. През 2020 г. премиерът Виктор Орбан го нарече “паметник на съветската окупация”. През 2007 г. протестиращи, настояващи за премахването на паметника, опънаха лагер пред него.

Полша най-активно е вдигнала мерника срещу съветското минало. През 2017 г. страната прие актуализиран закон за декомунизация, който постановява, че паметници и мемориали, отбелязващи “хора, организации, събития и дати, които символизират комунизма или друг тоталитарен режим”, трябва да бъдат демонтирани. Още през ноември 2017 г. Пoлшa зaпoчнa рaзрушaвaнeтo нa пaмeтникa нa блaгoдaрнocт към Съвeтcкaтa aрмия в цeнтърa нa Шчeчин. Година по-късно в полската столица бе демонтиран и паметникът на благодарността към Червената армия - последният съветски монумент във Варшава.

Според списък със съветски паметници от 1997 г. в Полша имало 561 такива. Инспекция в началото на 2021 г., установява, че са останали само 112 от тях.

Като отговор на войната срещу съветските паметници в Европа в средата на 2020 г. Кремъл обяви, че ще въвежда санкции и наказателна отговорност за държавите, които демонтират паметниците си във възхвала на съветски герои или на армията на СССР.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини