Отидете към основна версия

10 006 48

Конфронтация! Русия спря и върна военен конвой на САЩ в Сирия

  • сирия-
  • ислямска държава-
  • башар асад-
  • алепо

Американските военни работят с коалиционни войски в Сирия, за да помогнат на кюрдските и арабските сили да се борят с "Ислямска държава" в северната и източната част на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военни спряха и върнаха конвой на САЩ в Сирия, нараства конфронтацията между Вашингтон и Москва заради роли, които искат да играят в деескалацията на конфликта в страната, съобщава "Нюзуийк".

Центърът за помирение на руското министерство на отбраната в Сирия заяви, че 6 американски бронирани машини тип MRAP са поели по "некоординиран маршрут и без предварително уведомление" в държаната от кюрдите сирийска провинция Хасака.

Контраадмирал Александър Карпов, заместник-началник на помирителния център, заяви в изявлението, че патрул на военната полиция на Русия е спрял конвоя на САЩ, докато пътува на запад по магистрала М-4, и му е казал да се върне обратно.

Карпов определи инцидента, съобщаван и от информационните агенции, като "поредния случай на нарушаване на протоколите за разрешаване на конфликта от частите на американските въоръжени сили, незаконно разположени в Сирия".

Москва отдавна настоява, че американското военно присъствие в Сирия е незаконно и твърдо подкрепя сирийския президент Башар Асад, като му помага да спечели предимства в продължителната гражданска война.

Държавната агенция ТАСС съобщи, че Пентагонът е отказал да коментира последния инцидент, който се случва, тъй като отношенията продължават да се влошават между Русия и САЩ.

По-рано ТАСС съобщи, че в съвместно изявление на координационния щаб на Русия и Сирия се казва, че действията на САЩ в териториите под техен контрол могат да "доведат до по-нататъшна радикализация на хората, живеещи там".

Това се отнася по-специално за сирийския лагер за бежанци Ал-Хол в Северна Сирия.

В допълнение към комбинацията от напрежение между Москва и Вашингтон, на фона на дипломатически изгонвания, претенции за намеса в избори и санкции, възниква спор за поведението на руските и американските сили в Сирия.

Американските военни работят с коалиционни войски в Сирия, за да помогнат на кюрдските и арабските сили да се борят с "Ислямска държава" в северната и източната част на страната.

В оценка, представена на Конгреса на САЩ този месец относно операцията Inherent Resolve, международната кампания за борба с ДАЕШ, Пентагонът обвини Русия в нарушаване на "процесите на де" в североизточната част на Сирия.

Въпреки че заключава, че Русия "не представлява заплаха за коалиционните сили", в доклада се казва, че Русия "се стреми да тормози и ограничава американските сили с крайната цел да принуди американските сили да се изтеглят от североизточна Сирия".

Въпреки това Русия незабавно отвърна на доклада, като посолството ѝ във Вашингтон публикува съобщение, че присъствието на САЩ в Сирия "на първо място е незаконно" и като такова "няма право да критикува законните действия на руския Въоръжени сили".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания