Отидете към основна версия

1 992 7

Мадрид: Кризата с Мароко не е миграционна

  • сеута-
  • испания-
  • мароко-
  • мигранти

4000 африканци вече са върнати на мароканска територия, но има стотици непридружени непълнолетни, които според закона трябва да получат убежище

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 8000 марокански мигранти са влезли в автономния испански град Сеута само за два дни. Това е повече отколкото в Лампедуза и Лесбос по време на войната в Сирия и Либия, уточняват местните власти. Невижданата до сега мигрантска криза обтегна до крайност дипломатическите отношения между Испания и Мароко. След разговор с външния министър Аранча Гонсалес Лая, мароканският посланик бе привикан в Рабат с еднопосочен билет.

Кризата между Испания и Мароко не е миграционна, призна премиерът Педро Санчес. Така той косвено потвърди, че мароканските власти нарочно пропускат мигрантите, за да дестабилизират Испания, която лекува на своя територия лидера на военната организация Полисарио - Брахим Гали, въпреки съпротивата на мароканското правителство. Напрежение има и заради изказване на мароканския премиер, че Сеута и Мелиля трябва да са техни, като Западна Сахара.

Последва отговор от Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел, който подчерта, че "Сеута е европейската граница с Мароко и ЕС ще направи необходимото, за да помогне на Испания”.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поиска от Мароко да спазва ангажиментите си и да се бори с нелегалната миграция. Първият вицепремиер Кармен Калво нарече нахлуването в Испания „атака”, а правителството отпусна 30 милиона евро помощ за мароканското министерство на вътрешните работи, за борба с трафика на мигранти.

4000 от тях вече са върнати на мароканска територия, но има стотици непридружени непълнолетни, които според закона трябва да получат убежище.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: