Last news in Fakti

20 Май, 2021 17:53 2 247 11

Испания обвини Мароко в агресия и шантаж

  • мароко-
  • испания-
  • бежанци-
  • шантаж-
  • агресия-
  • мигранти

Тя заклейми "шантажа" от страна на мароканските власти

Испания обвини Мароко в агресия и шантаж - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на Испания повиши днес още повече тона към Мароко - министърката на отбраната Маргарита Роблес обвини тази държава в "агресия" и "шантаж", след като над 8000 мигранти пристигнаха тази седмица в Сеута, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Притокът на мигранти в испанския северноафрикански анклав от съседно Мароко "е агресия спрямо испанските граници и границите на ЕС", заяви Роблес пред държавното радио. Тя заклейми "шантажа" от страна на мароканските власти и ги обвини, че "използват непълнолетни". "Не говорим за 16-17-годишни младежи" - Мароко пусна да минават в Сеута "деца на 7-8 години, както ни съобщиха неправителствените организации. . ., без да зачита международното право", възмути се тя.

Снимка на бебе, застрашено от удавяне и спасено от испански полицай, обиколи света и ужаси потребителите на социалните мрежи, отбелязва АФП. Във вторник испанското правителство извика мароканската посланичка, за да изрази пред нея своето недоволство. В сряда премиерът Педро Санчес обвини Рабат в неуважение. От понеделник насам над 8000 мигранти, главно мароканци, се прехвърлиха безпрепятствено в малкото испанско пристанище благодарение на това, че Мароко разхлаби граничния контрол. Внушителна част от тях бяха младежи, тръгнали самостоятелно да пресичат границата, и малки деца, водени от семействата си. Според Испания 5600 мигранти вече са експулсирани обратно в Мароко.

Невижданата мигрантска вълна придойде на фона на остра дипломатическа криза между Мадрид и Рабат, разгневен, откакто миналия месец в Испания пристигна, за да се лекува, лидерът на сепаратистко движение в Западна Сахара Фронт Полисарио Брахим Гали, заклет враг на Мароко. Испански и марокански неправителствени организации осъдиха факта, че непълнолетни стават жертва на търканията между двете държави. Европа няма да се остави да бъде сплашвана от никого по миграционната тема, заяви в сряда заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    19 3 Отговор
    Скоро и испанците ще станат малцинство като французите.
  • 2 Десен

    13 2 Отговор
    Ако граничните катери си вършеха работата, акулите щяха да са виновни, но гейтащината и малодушието управляват ЕС и гражданите му са застрашени. Силна ръка трябва, не мека китка!
  • 3 марока

    9 0 Отговор
    ще изядът ЕС отвътриии като дървояди като термити ЕС си отивааа пътник е! много гърла има по светъ мнооогооо твърде нужна е нова война или грип чума мор
  • 4 българина

    9 1 Отговор
    целия скапан ЕС вече е превзет! тез граници са като между палестина и израел! африка е вече тук! дано ЦИЕ оцелее като някакво старо население на континента! глобализма смаза запада, зад глобализма стоят само юдеи като трайно противодействие насочване омразата към един етнос сиреч евреите, което е невъзможно само при мултикулти свят! единсвено азия удържа нещата просто защото си нямат евреи, а нямат защото не могат да се смесят с тях незабелязано! така стоят нещата, запада е обречен

    Коментиран от #9

  • 5 Army Ranger

    12 0 Отговор
    Цяла Европа ще останат малцинство, докато не си осъзнаят грешката че граница се пази с разтрел а не хуманно извозване с европейски средства до разпадащите им държави които се крепят на милоста на самия Запад

    Коментиран от #6

  • 6 Жест

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Army Ranger":

    Когато на едно поле пише "Минно поле" никой не рискува, а ако пише "Добре дошли", всеки би опитал. Не е нужна бруталност, нужно е ясно отношение. В ЕС има малка група чорбаджии, заради алчността на които, останалите страдат.

    Коментиран от #7

  • 7 Army Ranger

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Жест":

    Никъде в регион Сеута няма надпис Минно Поле, и никъде не пише добре дошли, това важи само за легалните имигранти с икономическо образование.Мигрантите от тези страни имат силен неприязъм към Европа към която бягат и това че са демокрация неозначава че Европа ги очаква с отворени обятия или препоръчва постоянно да има мигранти от тези страни.Бруталността е нужна и това че европейците вече се умориха от тях е повече от ясно послание за тези бежанци. И никой от мнозинството европейци не го интересува от тази малка група управляващи ЕС които засипват ценностите и цвета на нациите си с политиката си. Жест е един път но тези използват някогашния жест с цел провокации и социални помощи и да натрапат техните ценности и манталитет на Европа
  • 8 така е

    4 0 Отговор
    Статията е много коректна и точна! Точно така е!!!
  • 9 ARGON

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    Абсолютно точен коментар за еврейския сатанистки контрол над ЕС и САЩ. Право в десятката.

    Браво.
  • 10 Фери

    1 0 Отговор
    Испсния може да приеме поне два милиона мсроканци-младежи,които ще и помогнат в решаването на острия демографски проблем.
  • 11 чалма тв

    0 0 Отговор
    поредно мюслиманско нашествие..а после защ има террор в Европа..
Новини по държави: