Отидете към основна версия

4 168 17

Сърбите спешно отзоваха посланика си във Варшава

  • лгбт-
  • посланик-
  • никола селакович-
  • мвнр-
  • негативна реакция

Никола Журовац е подкрепил ЛГБТ обществото в Полша, без да уведоми Белград за намеренията си

Снимка : Shutterstock

Сръбският външен министър Никола Селакович спешно отзова сръбския посланик Никола Журовац в Полша, в резултат на което посещението на министъра във Варшава не се състоя, съобщи сръбския Блиц.

Причината за отзоваването е подписването от сръбския дипломат на писмо в подкрепа на ЛГБТ общността в Полша, което е подкрепено от 40 посланици от различни страни. В същото време Журовац не е информирал Министерството на външните работи в Белград за действията си.

"Журовац е подписал писмото ден преди посещението на министър Селакович в Полша. Това предизвика негативна реакция от страна на полските консервативни власти, особено предвид факта, че други страни в региона, като Унгария, Румъния и България, не са подписали писмото. В резултат посещението на министъра на външните работи беше отменено", цитира вестникът дипломатически източник.

За да избегне повторение на подобни скандали, сръбското външно министерство напомни на всички свои дипломатически мисии за необходимостта да уведомяват Белград и да не подписват колективни документи без съгласието на министерството.

Връщането на посланика във Варшава ще бъде решено на предстоящо заседание на сръбското правителство.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: