Отидете към основна версия

40 715 231

Кралският флот не се впечатли от заплахите на Русия

  • черно море-
  • великобритания-
  • русия-
  • кралски флот-
  • вмс-
  • кораб-
  • крим-
  • hms defender-
  • украйна

Бойни кораби на Великобритания ще продължат да плават край бреговете на Крим

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия заплаши, че ще стреля по чужди кораби, които нарушават границите ѝ. Кралските военноморски сили на Великобритания обаче не са особено впечатлени от заплахите на Москва.

Вестник „Таймс” коментира инцидента в Черно море близо до Кримския полуостров, при който се твърди, че руски изтребители и кораби са произвели предупредителни изстрели по британския боен кораб HMS Defender, плаващ от Одеса към Грузия. Вестникът обръща внимание на британските изявления, че бойни кораби на Великобритания ще продължат да плават край бреговете на Крим и след въпросните събития в Черно море, които според Русия са включвали произвеждането на предупредителни изстрели срещу кораб на британския военноморски флот.

Русия ще бъде готова да открие и директна стрелба по кораби нарушители, за да опази границите си, предупреди неин висш дипломат след инцидента в Черно море с преминалия покрай Крим британски разрушител в зона, смятана от Москва за нейни териториални води, предаде Асошиейтед прес. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви пред репортери, че „ненарушимостта на руските граници е безусловен императив” и добави, че тя ще бъде опазена с „всички средства, дипломатически, политически и военни, ако се наложи”.

Случилото се изглежда е операция, с която Западът цели да отстоява свободата на корабоплаването във води, които според него принадлежат на Украйна. Москва пък твърди, че въпросните води са руски, коментира „Индипендънт”. Световните агенции обърнаха внимание и на разминаването във версиите на Лондон и Москва за случилото се в Черно море. Британските сили твърдят, че по кораба не са произведени предупредителни изстрели, защото Русия просто е извършвала артилерийско учение. Москва пък посочва, че е предупредила със сила британския кораб. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че разрушителят HMS Defender е бил в пълното си право да премине по водното трасе покрай бреговете на полуостров Крим, което не е в руски териториални води, защото Великобритания не признава анексирането на Крим от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: