Отидете към основна версия

9 032 93

САЩ са напуснали базата си в Афганистан през нощта, без предупреждение

  • афганистан-
  • баграм-
  • сащ-
  • войници-
  • база-
  • военна база-
  • талибани

Американските войници не са информирали местните генерали

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските военни са напуснали своята ключова база в Афганистан – Баграм, през нощта, без да уведомят афганистанците, каза новият командир на базата, предаде Би Би Си.

Генерал Асадула Кохистани каза пред Би Би Си, че САЩ са напуснали Баграм в 03:00 местно време в петък, а афганистанските военни са установили това часове по-късно. В базата в Баграм има и затвор, в който са били оставени 5000 талибански затворници. Съединените американски щати обявиха в петък, че са освободили Баграм, като на практика завършват военната си кампания в Афганистан преди официалната крайна дата на 11 септември, обявена от президента Джо Байдън.

Среднощното изтегляне на американските сили оставя базата в ръцете на местните войници, които са много по-зле подготвени и оборудвани за евентуален сблъсък с талибаните. Афганистанските сили вече обявиха, че талибаните напредват в много райони и планират нападения. Генерал Асадула Кохистани каза, че разполага с 3000 войници под свое командване – значително по-малко от десетките хиляди американски военнослужещи.

Базата в Баграм е една от ключовите в страната. Тя е построена от американците през 50-те години, преди да падне под съветски контрол, когато Червената армия нахлува през 1979 г. По-късно тя е окупирана от подкрепяното от Москва афганистанско правителство, а след това попада в ръцете на муджахидините, преди в крайна сметка да се озове под контрола на талибаните в средата на 90-те. След инвазията на САЩ през 2001 година отново става база на американците.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: