Отидете към основна версия

3 540 18

Виетнам предаде останките на американски войници

  • виетнам-
  • сащ-
  • виетнамска война

Това е 155-тата подобна церемония от 1973 година насам

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 9 юли Ханой предаде останките на двама американски войници, убити по време на войната във Виетнам, на САЩ. Настоящата церемония, която се извърши на военното летище Zalam във виетнамската столица, стана 155-та поредна от 1973 г., когато американският военен контингент беше изтеглен от Виетнам. Останките на войниците са открити по време на 143-тата съвместна експедиция, проведена от април до юли тази година във виетнамската джунгла.

Вашингтон високо цени ефективното сътрудничество с правителството и народа на Виетнам в търсенето на американски войски, изчезнали по време на войната. Според американски дипломат търсенето на останките на американски военнослужещи, изчезнали след войната във Виетнам, е важен момент в хуманитарното сътрудничество между правителствата на двете страни.

Според официалната формулировка на Вашингтон връщането вкъщи на останките на загинали и изчезнали войници е национален приоритет за САЩ. По време на войната в Индокитай се смята, че са изчезнали над 2000 американски военни и цивилни. От тях 1900 не са се завърнали от Виетнам, близо 500 – от Лаос, а броят на изчезналите войници в Камбоджа е 90.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Как Виетнам успя да избегне 2020 г.

    Автор: Джеймс Дън (американски бизнесмен, базиран в Ханой), malaysianow.com Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова Виетнамците имат ...
    18.11.2020
    4 421
    17