Отидете към основна версия

7 657 73

Стоманената фасада, зад която се крие страхът

  • алексей навални-
  • владимир путин-
  • русия-
  • новичок-
  • кремъл-
  • страх-
  • стомана-
  • фасада-
  • разследване

Автократите разбират много добре крехкостта на своето управление

Снимка: Shutterstock

Високовъглеродната стомана е много подсилена и здрава, но при внезапен удар може да се пропука. Меката стомана, от своя страна, е по-пластична и склонна към огъване, но за сметка на това е по-малко вероятно да се счупи. Двата метала, сравнени от вестник Financial Times, са полезна метафора за свойствата на авторитарните и на демократичните правителства.

В Европа популистите предприеха безброй нападения срещу плуралистичните ценности и норми. И въпреки това, колкото и да се изкривиха под тези удари, институциите на демокрацията се оказаха достатъчно гъвкави, за да ги понесат. Различна е ситуацията при автократите. Владимир Путин още е в Кремъл, Реджеп Ердоган е окупирал подобния на Версай дворец в Анкара, а Си Дзинпин засилва конфронтацията си в опит да наруши западния дизайн на международния ред. Автократите изглеждат могъщи, но това е само привидно – стоманата може да се пропука само при един силен удар.

Националистическите автократи се нуждаят от врагове в чужбина, за да оправдаят политическите репресии у дома, а руският президент отдавна е намерил своите на запад. Това обаче само показва неговата слабост. В Русия необуздано се шири корупция, която започва от Кремъл, което обяснява и страха на Путин от Алексей Навални – вкараният зад решетките опозиционен лидер. Западните страни не могат да бъдат обвинявани за ниския жизнен стандарт на руснаците, а Навални разкриваше мащабните корупционни схеми на властта, заради което стана и неудобен.

Свръхфокусът на Кремъл върху един човек подчертава несигурността, която произтича от предишното амплоа на Путин на параноичен офицер от КГБ, което от своя страна подхранва нездравословния дневен ред в Русия. В страната съществува и друга слабост – липса на достатъчно компетентни офицери, които да провеждат най-чувствителните операции. Такава бе и провалената операция за убийството на Навални. Незавършената операция на службите остави след себе си много следи, което постави акцент върху некомпетентността и международно компрометираните позиции на режима на Путин. Западните служби доказаха, че срещу Навални е бил използвано забранено химическо оръжие, а поддържаната от Кремъл линия, че няма нищо общо с отравянето с „Новичок” на Навални, само отчуждава Русия от Запада.

Сибирските доктори, които първоначално лекуваха Навални, фалшифицираха медицинската документация в опит да скрият истинската причина за внезапния колапс на Навални. Фондът за борба с корупция на Навални разкри в свое разследване, осигурявайки си достъп до медицинските досиета в болницата в Омск (където Навални бе настанен първоначално), че врагът на Путин е бил отровен с органофосфат, а основно лице в операцията е агентът на ФСБ Валери Николаевич Сухарев. Това е пореден провал за руските служби, които преди няколко години се опитаха да убият и Сергей Скрипал, както и журналиста и поет Дмитрий Биков и опозиционния политик Владимир Кара-Мурза. Руските служби правят всичко възможно, за да елиминират опонентите на Путин, чието единствено желание е да живеят в свободна страна.

Radio Free Europe/Radio Liberty предаде по-рано през тази седмица, че активист е бил арестуван на Червения площад в Москва, само защото е носил тениска с призив за освобождаването на Навални от затвора. Освен това неговата кола е била подпалена от неизвестни лица. Това само показва слабостта и страха на Путин. Единствената грижа на Путин е запазването на собствената му власт. Той с радост ще открадне бъдещето на Русия, за да бетонира собствените си позиции. Автократите разбират много добре крехкостта на своето управление.

Фасадата пред тях изглежда солидна, но зад нея се крие само едно – страх.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 72 гласа.

Свързани новини