Отидете към основна версия

9 481 167

Спринтьорката, която избяга от диктатурата на Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • спринтьорка-
  • токио-
  • бягство-
  • кристина цимановская-
  • диктатура-
  • беларус-
  • япония

24-годишната спортистка ще поиска убежище в Западна Европа

Снимка: Instagram

Спортът и политиката много често са вървели ръка за ръка. На Олимпийските игри в Токио отново станахме свидетели на това. Името на беларуска спринтьорка влезе в световния печат, след като отказа да отлети обратно за родината си.

Кристина Цимановская заяви, че няма да се върне в Беларус, а според „Ройтерс” 24-годишната състезателка ще потърси убежище в Австрия или в Германия. Самата тя сподели, че вече е в „безопасност”, след като бе направен опит принудително да бъде качена на самолета за Минск. А каква е причината за това? Цимановская е отправила критики към беларуската федерация по лека атлетика. Поводът – лекоатлетката е била записана да участва в щафетата 4x400 метра без нейно знание (тя се е подготвяла за 100 и 200 метра бягане), предаде Би Би Си.

Кристина Цимановская каза, че спортистите на Беларус нямат право на глас и на мнение. Тези нейни думи са разгневили спортното ръководство, което е поискало тя незабавно да бъде пратена в обратно в последната диктатура в Европа – Беларус. Беларуският фонд за солидарност в спорта заяви, че беларуските служители са направили директен опит да „депортират” Цимановская, прекъсвайки предсрочно участието ѝ на Олимпийските игри.

Подобни силови методи са съвсем нормални за репресивния апарат на диктатора Александър Лукашенко. Изглежда заповедта спринтьорката да бъде качена против волята ѝ на първия самолет от Япония за Беларус е била дадена лично от Лукашенко, очевидно раздразнен, че някой може да има собствено мнение и воля. Репресивният беларуски режим бе хванат и в още една лъжа – официалната позиция на Минск е, че Цимановская прекратява участието си в Токио заради „емоционални и психически” проблеми. Спортистката заяви, че не е била прегледана от нито един лекар и това е лъжа. Тя поиска закрилата на японската полиция и намеса от Международния олимпийски комитет.

Режимът на Александър Лукашенко арестува политически опоненти и хора, които се изказват против властта в Минск. По-рано през тази година Беларус отвлече пътнически самолет, за да арестува Роман Протасевич, дисидент и критик на режима на Лукашенко. А по време на масовите протести в Беларус хиляди бяха арестувани, бити и унижавани от силовите структури на диктаторския режим.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: