Отидете към основна версия

12 719 42

САЩ: Изборите са нелегитимни

  • никарагуа-
  • сащ-
  • избори-
  • президент

На 7 ноември Никарагуа избира президент

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ смятат предстоящите президентски избори в Никарагуа за легитимни, след като Висшият избирателен съвет на страната (ВИС) лиши от статута на юридическо лице опозиционната партия Граждани за свобода, която издигна своя кандидат. „Решението на президента Даниел Ортега да забрани на опозиционната партия да участва в изборите през ноември подчертава желанието му да остане на власт на всяка цена“, каза в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Самият процес на избор, включително и текущите резултати, доведоха до сваляне на доверието“, допълни той.

По-рано ВИС на Никарагуа отне статута на юридическо лице на опозиционната партия „Граждани за свобода“ и анулира личната карта на нейния лидер Кармела Роджърс. Според съвета документът е издаден в нарушение на закона. Това се случи, след като Либералната конституционна партия подаде молба до ВИС с петиция за отмяна на регистрацията на партия „Граждани за свобода“, тъй като нейният лидер има двойно гражданство.

Преди това в страната бяха задържани няколко опозиционни политици, които щяха да се кандидатират за най-високия държавен пост. Сред тях е и дъщерята на бившия президент на Никарагуа Кристиан Чаморо, която според социологическите проучвания може да стане фаворит в предизборната надпревара. Изборите ще се проведат на 7 ноември.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.

Свързани новини