Отидете към основна версия

4 597 63

Разследване разкрива военните престъпления на Русия в Либия

  • вагнер-
  • либия-
  • война-
  • наемници-
  • русия-
  • руска армия-
  • разследване-
  • цивилни

Разкритията включват доказателства за военни престъпления, включително умишлено убийство на цивилни

Снимка: Shutterstock

Разследване на БиБиСи разкрива мащаба на операциите на руска група наемници в гражданската война в Либия, което включва военни престъпления и участие на руската армия.

Таблет на Samsung от наемник от Вагнер, разкрива ключовата им роля - както и проследими кодови имена на бойци. Има "списък за пазаруване" на най-съвременна военна техника, който според експертите може да дойде единствено от складовете на руската армия, предаде News.bg.

Групата е идентифицирана за първи път през 2014 г., когато подкрепяше проруски сепаратисти в конфликта в Източна Украйна. Оттогава тя е включена в региони, включително Сирия, Мозамбик, Судан и Централноафриканската република. Бойците на Вагнер се появиха в Либия през април 2019 г., когато обединиха силите на генерал Халифа Хафтар, след като той започна атака срещу правителството, подкрепяно от ООН в столицата Триполи. Конфликтът приключи с примирие през октомври 2020 г. БиБиСи получи рядък достъп до двама бивши бойци, които разкриха какъв тип хора се присъединяват към Вагнер - и липсата на кодекс за поведение. Няма съмнение, че те убиват затворници - нещо, което един от наемниците свободно признава. "Никой не иска допълнителна уста за хранене."

Други разкрития включват доказателства за военни престъпления, включително умишлено убийство на цивилни. Либийски селянин описва как се е правил на мъртъв под убити негови роднини. Неговите показания помагат на екипа на БиБиСи да идентифицира убиец. Описвайки друго възможно военно престъпление, войник от либийско правителство коментира как негов другар и приятел, се е предал на бойците на Вагнер, но е прострелян два пъти в стомаха. Войникът не го е виждал оттогава, нито трима други приятели, отведени едновременно. Таблетът на Samsung също така предоставя доказателства за участието на наемниците в миниране на цивилни райони. Поставянето на мини без да се маркират е военно престъпление.

Устройството е оставено от неизвестен боец на Вагнер, след като бойците на групата се оттеглиха от районите на юг от Триполи. Съдържанието му включва карти на огневата линия на руски език, потвърждаващи значителното присъствие на Вагнер и безпрецедентните операции на групата. Има кадри с дронове и кодови имена на бойци на Вагнер, поне един от които е идентифициран от БиБиСи. Таблетът вече е на сигурно място. Изчерпателен списък с оръжия и военна техника е включен в документ от 10 страници, предоставен на БиБиСи от източник от либийското разузнаване и от лагер на Вагнер. Документът посочва кой може да финансира и подкрепя операцията. В него са изброени материали, необходими срещу военни цели, включително четири танка, стотици автомати Калашников и най-съвременна радарна система.

Военен анализатор коментира пред БиБиСи, че някои от оръжейните технологии са достъпни само за руските военни. Друг експерт, специалист по групата Вагнер, заяви, че списъкът сочи участието на Дмитрий Уткин. Той е бивш руски военен разузнавач, за когото се смята, че е основал Вагнер и е измислил името (собствената му бивша позивна). БиБиСи се опита да се свърже с Дмитрий Уткин, но не получи отговор. Във визуалната разбивка на "списъка за пазаруване" и друг документ има думите "Евро Полис" и "Генерален директор", които насочват към Евгений Пригожин, бизнесмен, близък до руския президента Владимир Путин. Министерството на финансите на САЩ санкционира "Евро Полис" през 2018 г. Разследванията на журналисти свързват Пригожин с Вагнер, но той винаги е отричал връзка с "Евро Полис" или Вагнер.

Говорител коментира пред БиБиСи, че Пригожин няма нищо общо и че не е чул нищо за нарушаването на правата на човека в Либия от руснаци: "Сигурен съм, че това е абсолютна лъжа". Руското министерство на външните работи заяви пред БиБиСи, че прави "всичко възможно за насърчаване на прекратяването на огъня и политическо уреждане на кризата в Либия". Министерството добави, че подробностите за Вагнер в Либия се основават най-вече на "фалшифицирани данни" и са имали за цел "дискредитиране на политиката на Русия" в Либия. Официално Вагнер не съществува - но вероятно до 10 000 души са сключили поне един договор с Вагнер, откакто се появи заедно с проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. Около 1000 мъже от Вагнер са се сражавали с генерал Халифа Хафтар в Либия от 2019 до 2020 г.

"Това е структура, насочена към популяризиране на интересите на държавата извън границите на страната ни", коментира пред БиБиСи в Русия бивш боец от Вагнер. Що се отнася до бойците, той каза, че те са или професионалисти, или хора, търсещи работа, или романтици, които искат да служат на страната си. Друг бивш боец коментира пред БиБиСи, че няма ясни правила за поведение. Ако заловен затворник няма полезни знания и информация или не можеше да работи като "роб", тогава "резултатът е очевиден". Андрей Чупригин, експерт, работещ с Международния съвет на Русия, заяви, че позицията на руското правителство е - "нека се присъединят към това, пък ще видим какъв ще бъде резултатът. Ако се получи добре, можем да го използваме за наше предимство. Ако се окаже зле, значи нямаме нищо общо".

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.

Свързани новини