Отидете към основна версия

7 383 9

Ромски бос закопчан при опит да продаде „Страдивариус“

  • ицо папата-
  • страдивариус
Снимка: БГНЕС

 

Ромският бос Христо Върбанов от София се оказа замесен в международна афера с открадната цигулка „Страдивариус“, съобщава в. „Сън“.

По този начин след две годишно разследване става ясно как, кой и защо задига ценния музикален инструмен през 2010 г. от кафене в британската столица. Последвали няколко препродажби на цигулката като опит да се изгубят следите, но най-накрая „Страдивариуса“ се появил отново на пазара с продавач Христо Върбанов. Ромският бос искал четвърт млн. британски лири.

Христо Върбанов бил задържан след като отишъл на среща за да сключи сделка без да подозира, че купувачите не са колекционери, а британски ченгета под прикритие.

„Страдивариус"-ът, оценен на 1,2 млн. британски лири, е бил собственост преди кражбата на цигуларка Мин Джин Ким.

Цигулката е изработена 1698 г. от италианския майстор Антонио Страдивари. В света има едва 400 подобни екземпляра. Според полицията на Острова почти сигурно е, че предлаганият от Христо Върбанов инструмент е бил откраднат от Мин Джин Ким.

Христо Върбанов - Ицо Папата беше задържан през април миналата 2012 г. и обвинен в изнудване.

През ноември 2012 г. Върбанов беше осъден на 6 години затвор за това, че е поискал 160 000 евро от бившия шеф на „Гражданска защита" Никола Николов, за да не бъдат разпространени в медиите компрометиращи го материали.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: