Отидете към основна версия

2 062 11

Замразиха част от евросубсидиите за Чехия

  • евросубсидии-
  • чехия-
  • агроферт-
  • бабиш-
  • разпределяне на средствата

В Прага днес е получено предупреждение от Брюксел, че няма да бъдат възстановявани никакви бюджетни разходи по европроекти, изпълнители на които са компании формална собственост на тръстови фондове

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия е уведомила правителството на Чехия, че замразява част от евросубсидиите за страната докато не бъдат затегнати законовите мерки срещу конфликт на интереси при разпределянето на средствата, предаде Ройтерс.

В Прага днес е получено предупреждение от Брюксел, че няма да бъдат възстановявани никакви бюджетни разходи по европроекти, изпълнители на които са компании формална собственост на тръстови фондове.

Такъв е случаят с конгломерата от компании "Агроферт", който се управлява от два такива фонда, но всъщност е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш. За това още през април Еврокомисията заключи, че той е в конфликт на интереси.

"Агроферт" е сред най-големите работодатели в Чехия в земеделието, производството на храни, химикали и дори в медийния сектор. Въпреки скандала с еврофондовете обаче, оглавяваната от Бабиш центристка и популистка политическа формация води в рейтинговите класации преди парламентарните избори, които са насрочени за 8 и 9 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: