Отидете към основна версия

15 331 174

Байдън обяви война на неваксинираните: Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва

  • ваксинация-
  • план-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • делта вариант-
  • ваксинирани-
  • война

Планът на Байдън взима на прицел неваксинираните и задължава голяма част от работещите да се имунизират

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва, а вашият отказ струва скъпо на всички ни. Това заяви американският президент Джо Байдън, който обяви новия план на Белия дом за борба срещу коронавируса. Речта на Байдън и новите мерки представляват най-агресивните предприемани досега стъпки, които да подтикнат американците да се ваксинират.

Новите мерки ще засегнат около две трети от работещите в САЩ. В частния сектор планът предвижда всички работодатели с повече от 100 служители да направят така, че подчинените им да бъдат напълно ваксинирани или да изискват от все още неимунизираните веднъж седмично да представят отрицателен PCR.

Делта вариантът се разпространява бързо в САЩ, а мишена на мерките на Белия дом са 80 милиона американци, които могат да се имунизират. Новото изискване ще засегне над 80 милиона работещи в частния сектор, посочиха от Белия дом. Ще бъдат изготвени и правила, според които работодатели с повече от 100 души персонал да дават платен отпуск за поставяне на ваксина. Отсега нататък здравните работници в повечето медицински учреждения ще трябва да бъдат ваксинирани Това включва болници, центрове за диализа, поликлиники към болници, медицинско обслужване по домовете и грижи за инвалиди и възрастни хора. Изискването ще засегне над 17 милиона медицински работници.

Планът предвижда преподавателите и служителите, работещи с малки деца от семейства с ниски доходи, в училищата на министерството на отбраната и в Бюрото за образователни програми на индианците, да бъдат ваксинирани. Президентът призова също всички американски щати да въведат изисквания за ваксиниране за всички работещи в училищата. Планът на президента Байдън предвижда също на спортни обекти, в големи концертни зали и на други места, където се събират много хора, посетители да бъдат допускани, само ако са ваксинирани или покажат скорошен отрицателен тест.

Планът предвижда двукратно увеличение на глобата за отказ от носене на маска в обществения транспорт. За първо нарушение глобата става от 500 до 1000 долара. При повторно нарушение глобата скача на 3000 долара. Изискването важи за самолети, влакове, автобуси и други видове обществен транспорт. Байдън каза,че ще подпише укази, с които ще изиска от абсолютно всички федерални служители в изпълнителната власт да се ваксинират. С друг указ същото ще се изисква и от всички работещи по договори с федералното правителство.

Президентът съобщи, че специалисти към здравното ведомство ще решат кога да започне поставянето на бустерни дози ваксини и за кои групи от населението ще се прилагат. Тъй като вариантът Делта води до заразяване и при напълно ваксинирани хора, много американци настояват да получат и бустерна доза. Поставянето на бустерни дози може да стартира в седмицата, започваща на 20 септември. В речта си Байдън предупреди, че в момента САЩ са "в трудна отсечка от пътя и тя може да продължи известно време". Срещу мерките в плана веднага се обявиха от Републиканската партия. Планът вероятно ще се сблъска и с правни предизвикателства и ще минат месеци преди да бъде усетен ефектът от новите мерки, посочва "Ройтерс".

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 145 гласа.

Свързани новини