Отидете към основна версия

1 828 21

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред

  • русия-
  • латинска америка-
  • мария захарова

Москва очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна, коментира Захарова намерението на Канбера да строи атомни подводници

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предстоящата среща на руския външен министър Сергей Лавров с ръководителите на дипломатическите мисии на Латинска Америка и Карибите, акредитирани в Москва, свидетелства за факта, че Русия разглежда този регион като един от бързо развиващите се центрове на многополюсния свят. Това заяви на брифинг в четвъртък Мария Захарова, ръководител на отдела за информация и преса на Министерството на външните работи на Русия, съобщава ТАСС.

"Придаваме голямо значение на предстоящото събитие, по време на което се планира да се извърши цялостен преглед на настоящото състояние на отношенията между Русия и региона на Латинска Америка и да се очертаят обещаващи насоки за по-нататъшното им развитие", отбеляза тя.

"На първо място, това се отнася до спазването на основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН. Ние разглеждаме Латинска Америка и Карибите като един от бързо възникващите центрове на многополюсния световен ред."

По време на срещата се очаква и обмен на мнения по актуални въпроси от международния и регионален дневен ред, допълва Захарова.

Русия очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна, коментира Захарова намерението на Канбера да строи атомни подводници.

"Обърнахме внимание на обявените планове на Австралия в рамките на тристранното, както го наричат, напреднало партньорство за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия".

"Изхождаме от предпоставката, че Австралия, като неядрена държава, която е добросъвестна страна по Договора за неразпространение на ядрено оръжие, ще спазва задълженията си по него, както и съгласно споразумението за гаранции с МААЕ и по допълнителния протокол към него. Очакваме с нетърпение Канбера да осигури необходимото сътрудничество с агенцията за елиминиране на рисковете за неразпространение. "

Австралия, Обединеното кралство и САЩ на 16 септември обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски и британски технологии, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания