Отидете към основна версия

2 206 29

Тайван е решен да се защити от Китай

  • тайван-
  • защити-
  • китай-
  • катастрофални последици-
  • агресия

Президентът на островната държава със специално обръщение към нацията

Снимка: Shutterstock

Тайван е решен да защити демокрацията си, заяви във вторник президентът Цай Инг-уен. Цитирана от Тайпе Таймс, тя предупреждава за „катастрофални последици“, за които вина ще има Китай.

Като обосновава напрежението между проливите като състезание между авторитарни и либерални режими, Цай пише в статия за списание Foreign Affairs, че Тайван „е либерална демокрация в предните редици на нов сблъсък на идеологии.“

„Неуспехът да се защити Тайван би бил катастрофален не само за тайванците; това би преобърнало цялата архитектурата за сигурност, която осигурява мир и изключително икономическо развитие в региона в продължение на седем десетилетия“, пише тя.

Подчертавайки геополитическото значение на Тайван, Цай акцентира, че прилагането на военна сила, ще наруши международната търговия и ще дестабилизира западно -тихоокеанския регион.

Агресивната външна политика на Пекин през последните години се ръководи не само от националния интерес, но и от идеологията, твърди тайванския президент.

„Излизайки от пандемията COVID-19, авторитарните режими са по-убедени от всякога, че моделът им на управление е по-добре адаптиран към изискванията на 21-ви век от демокрациите“, пише тя.

„Това подхранва състезание за идеологии и Тайван се намира в пресечната точка на конкурентните системи“, добави тя.

Ярко демократичен и западен, но все пак повлиян от китайската цивилизация и азиатските традиции, Тайван - благодарение както на съществуването си, така и на непрекъснатия си просперитет – представлява едновременно идеологическа алтернатива и пречка за регионалните амбиции на Китайската комунистическа партия, каза тя.

„По -голямата част от нас смятат демокрацията за най -добрата форма на управление за Тайван и са готови да направят всичко необходимо, за да я защитят“, твърди Цай и предупреждава: „Няма съмнение, че хората ще се надигнат, ако съществуването на Тайван бъде застрашено“, добави тя.

Цай повтори, че нейната администрация приветства диалога с Китай, стига той да се води в духа на равенството и без предварителни условия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини

  • Тайван: Няма да отстъпим

    Тайванската президентка Цай Ингвен заяви, че Тайпе няма да отстъпи пред натиска на Китай и ще продължи демократичния си начин на живот, предаде БНР, ц ...
    10.10.2021
    3 303
    23
  • Китайският президент говори за обединение с Тайван

    Китайският президент Си Дзинпин заяви, че обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено, докато засиленото напрежение около острова продължава, съобщ ...
    09.10.2021
    2 632
    18