Отидете към основна версия

3 456 151

НАТО поиска укрепване на евроатлантическото единство срещу агресията на Москва

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг

Ресурсите на съюзниците са ограничени, те имат само една армия и силите трябва да се използват по най-добрия начин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от укрепване на трансатлантическото единство като ключово условие за успешно преодоляване на съвременните заплахи и предизвикателства. На първо място той поставя заплахите, идващи от нарастващата агресивност на Русия.

Днес Столтенберг говори в Лисабон пред Парламентарната асамблея на НАТО.

"Де факто трансатлантическото единство днес е по-необходимо от когато и да било след Студената война. Защото стоящите през нас предизвикателства са далеч по-големи, отколкото която и да е страна или континент може да преодолее със собствени сили. Русия носи отговорност за агресивни действия срещу против съседни страни, за масирано струпване на военни сили от Баренцово море до Средиземноморието. Опитва да се намесва в нашите демокрации." - заяви генералният секретар на Алианса в словото си, чийто пълен текст е публикуван на сайта на НАТО.

Той определя като предизвикателство и позицията на Китай, който "напористо използва силата си, за да упражнява принуда върху други държави и да контролира собствения си народ". По думите му, Китай заема позиции все по-близо до Алианса - в Африка, в Арктика и в киберпространството. Столтенберг отбелязва и китайските инвестиции в 5G мрежи, пристанища и летища, критична инфраструктура в страните от НАТО.

"Появяват се и други заплахи. Включително кибератаки, разрушителни технологии, разпространение на ядрени оръжия и промени в климата. Бруталният тероризъм продължава да съществува като реална заплаха. Включително кибератаки, разрушителни технологии, ядрено разпространение и изменение на климата. Бруталният тероризъм продължава да съществува като реална заплаха." - отбелязва генералният секретар на НАТО.

По думите му, от всичко това следва необходимостта от укрепване на Алианса.

"Така че трябва да укрепим НАТО. Точно това решиха нашите лидери на срещата на върха през юни. Те се договориха НАТО 2030 г. - амбициозна програма за нашата бъдеща сигурност. Това включва повишаване на националната устойчивост, да направим нашите общества, инфраструктура и вериги за доставки по-малко уязвими за атаки. Да укрепим нашата киберзащита. Да инвестираме в най-новите технологии и да противодействаме на ефекта от климатичните промени върху нашата сигурност." - подчертава Столтенберг.

"Заедно ще продължим да се справяме с нестабилността, да се борим с тероризма и да защитаваме международния ред, основан на правила - чрез засилване на обучението и подобряването на капацитета на партньорите. Също и чрез задълбочаване на отношенията ни с други държави, международни организации, с частния сектор и академичните институции." - каза още генералният секретар на НАТО.

Той отдели специално място на отношенията с ЕС.

"Един партньор е от особено значение за нашия Алианс и ние си сътрудничим все по-тясно с Европейския съюз. Радвам се, че работя с президента Урсула фон дер Лайен и президента Шарл Мишел по ново съвместно изявление - за по-нататъшно укрепване на отношенията НАТО-ЕС, което ще бъде готово преди края на годината. Силно приветствам нарастващите усилия на ЕС в областта на отбраната." - изтъкна Столтенберг.

"Но тези усилия не бива да са насочени към дублиране на функциите на НАТО. Ресурсите на съюзниците са ограничени, те имат само една армия и силите трябва да се използват по най-добрия начин." - аргументира се Йенс Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: