Отидете към основна версия

1 007 1

Разследват Саркози по аферата "Бетанкур"

  • никола саркози-
  • лилиан бетанкур-
  • незаконни-
  • дарения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу бившия френски президент Никола Саркози започна официално разследване по т. нар. афера „Бетанкур“, съобщи Би Би Си. Според обвиненията по време на предизборната кампания през 2007 г. Саркози е получил незаконни дарения от най-богатата жена във Франция – Лилиан Бетанкур.

90-годишната Бетанкур е наследница на козметичната компания „Л`Ореал“. Твърди се, че през 2007 г. Никола Саркози приел от нея няколкостотин хиляди евро. Експрезидентът обаче отрече да е взимал финансови средства от г-жа Бетанкур.

Бившата счетоводителка на Лилиан Бетанкур заяви, че й било казано да даде 150 000 евро в брой на Никола Саркози. По думите й поводът бил именно финансиране му за предизборната кампания преди 6 години, която се оказа успешна за Саркози.

Резултатът от разследването ще определи дали Саркози ще се завърне към политиката и ще претендира за следващ президентски мандат, смятат анализатори. Самото разследването ще продължи, докато се вземе решение дали да започне съдебен процес.

След загубата на президентския имунитет през юли миналата година, полицията нахлу за обиск в дома на Саркози. През ноември той получи статут на свидетел по делото, което означава, че е заподозрян, но не официално обвинен.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: