Отидете към основна версия

2 580 9

Християните в Ливан са застрашени от изчезване

  • aleteia-
  • ливан-
  • християни-
  • игнатий йосиф iii-
  • изчезване

Общността скоро може да изчезне, ако западните страни не окажат помощ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Патриархът на Сирийската католическа църка Игнатий Йосиф III заяви, че ако Западът не успее да помогне на християните в Ливан, общността скоро може да изчезне, предаде Aleteia.org.

Той каза, че християнската емиграция от Ливан трябва спешно да бъде спряна. „Ние сме много, много уплашени, че ако тази криза продължи, това ще бъде краят на християните в Ливан. Обикновено, когато християните си тръгват, както се случва в Ирак, Сирия и Турция, те не се връщат. Те питат: „Защо да се връщаме, когато не можем да гарантираме на децата си достоен живот или религиозна свобода?“, заяви Игнатий Йосиф III.

Ливан преживява сериозна икономическа криза, която доведе до спираловидна инфлация, като повече от 50% от населението живее под прага на бедността поради корупция, слаба обществена инфраструктура и пандемията от COVID-19. На 2 август 2020 година взривове разтърсиха Бейрут, причинявайки смъртта на над 200 души. Взривовете бяха причинени от около 2750 тона амониев нитрат, които са били съхранявани в пристанището без необходимите мерки за безопасност в продължение на шест години.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини