Отидете към основна версия

1 750 10

Религиозен орган: Криптовалутите да са забранени за мюсюлмани!

  • улема-
  • криптовалута-
  • индонезия-
  • шериат-
  • биткойн

Общата стойност на търговията с криптовалути в Индонезия е достигнала около 25,96 млрд. долара от януари до май тази година

Снимка: shutterstock

Използването на криптовалути не е в съзвучие с шериата и трябва да бъде забранено на мюсюлманите, твърди религиозният орган на най-голямата мюсюлманска държава в света - Индонезия.

Агенция Bloomberg съобщи, че Националният съвет Улема, висшият духовен орган в страната, е постановил, че криптовалутите са "харам" или забранени поради елементите на несигурност и залагане.

Крипотоактивите могат да се търгуват само ако покажат ясни ползи и се спазват принципите на шериата (набор от ислямски закони, ръководещи мюсюлманите и произтичащи от учението на Корана - бел.ред), заяви местният ръководител на религиозните декрети.

Националният съвет Улема е създаден през 1975 г. и притежава значителна религиозна, политическа и правна власт в Индонезия. Постановленията му нямат задължителен характер, но могат да повлияят на начина, по който мюсюлманите гледат на дигиталните валути. Предстои да се види как изявлението ще се отрази в страната, която е с население от 270 милиона души.

Индонезийското правителство обаче разрешава търговията с цифрови активи като инвестиционна възможност. Общата стойност на търговията с криптовалути в Индонезия е достигнала около 25,96 млрд. долара от януари до май тази година, по данни на местното министерство на търговията, цитирани от Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини