Отидете към основна версия

5 021 39

Напрежение на Балканите! Отново искри между Гърция и Турция

  • хулуси акар-
  • турция-
  • гърция-
  • егейско море

Турският министър на отбраната обвини Атина в провокативни изказвания и действия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Гърция в провокативни, засилващи напрежението, агресивни изказвания и действия, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА. Акар е заявил това на видеоконференция днес с участието на началника на генералния щаб ген. Яшар Гюлер и представители на висшето военно ръководство, на която са били обсъдени теми на отбраната и сигурността, развитията в Източното Средиземноморие и антитерористичните операции на турските въоръжени сили.

Акар е посочил, че Турция отблизо следи развитията в района на Егейско и Средиземно море.

"Ние по никакъв начин не проявяваме агресивно поведение, защитаваме нашите права там", е посочил Акар, като е добавил, че Турция продължава всички свои дейности в района разумно и хладнокръвно.

"Докато ние действаме така, Гърция осъществява провокативни, засилващи напрежението, агресивни изказвания и действия", е изтъкнал Акар, като е добавил, че гръцките отговорни представители използват реторика, с която се опитват да създадат възприятие за Гърция като "потърпевша", а за Турция като "проявяваща агресивност". По думите му гръцките официални представители правят "изказвания, които противоречат на историята, правото и ежедневния живот". "Говори се за човешки права, но това гръцката брегова охрана да прави опити да пробие лодките на беззащитни хора насред морето, да стреля, е голямо престъпление срещу човечеството, безчовечност", е заявил Акар.

Той е добавил, че "да се преиначават събитията и трансформират в агресивна реторика срещу Турция" е "лицемерие".

Турското министерство на отбраната разпространи вчера видео, на което се виждат кораби на гръцката брегова охрана, които изтласкват лодки с мигранти обратно в турски териториални води, съобщи Анадолската агенция.

Във видеоматериала се виждат гръцки гранични служители да изтласкват лодки с мигранти с помощта на прътове, както и съдове на гръцката брегова охрана, които преминават близо до лодките на мигрантите и създават вълни край тях, което според Анадолската агенция е опит да бъдат потопени. Твърди се, че гръцките служители са насочвали и оръжие към мигрантите, сред които имало жени и деца.

Гърция често е обвинявана от Турция и от международни правозащитни организации, че изтласква лодки с мигранти в Егейско море, които идват от Турция, обратно в турски води. Гърция се ангажира да разследва твърденията за незаконни действия, но същевременно категорично заявява, че защитата на границите ѝ е нейно суверенно право, а липсата на твърдост в това отношение само провокира още мигранти да предприемат рискованото пътуване по море. От своя страна Атина редовно призовава Анкара да спре лодките с мигранти, които тръгват от Турция.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас нарече в петък съседна Турция "общия знаменател" на заплахите за стабилността в региона, включително за използването на мигранти като лост за прилагане на геополитически натиск. "За съжаление общият знаменател на много от предизвикателствата, пред които сме изправени в региона (...), е нашата съседка Турция", заяви Дендиас в Атина след среща с външните министри на Франция, Египет и Кипър.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: